Työasioiden vatvominen vapaa-aikana uuvuttaa helposti

Työasioiden vatvominen vapaa-aikana voi johtaa työuupumukseen.

Tampereen yliopiston tutkimuksessa selvisi, että haitallisinta on tunnesuuntautunut vatvominen eli stressiajatusten pyörittely mielessä. Sen sijaan ongelmasuuntautunut vatvominen, jossa ihminen pyrkii ratkaisemaan työpulmia myös vapaa-aikanaan, ei useinkaan johda uupumukseen ja uniongelmiin.  

Asiaa selvitettiin kolmella kyselyllä vuosina 2013-2015. Mukana oli lähes 670 työntekijää 12 organisaatiosta.  

– Huonoin tilanne oli ryhmässä, jossa esiintyi emotionaalisesti latautunutta työhön liittyvää vatvomista. Toiseksi huonoin tilanne vallitsi ryhmässä, jossa vatvomista oli kohtalaisen paljon ja siihen yhdistyi vähäinen irrottautuminen työstä vapaa-ajalla, selvittää psykologian professori Ulla Kinnunen Tampereen yliopistosta.  

Tunnesuuntautuneita vatvojia kuvaa esimerkiksi hermostuminen tai ärsyyntyminen, kun he ajattelevat työtään vapaa-ajalla. Heillä on eniten työuupumusta, uniongelmia ja ammatillisen itsetunnon puutetta.  

Työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkärin Erkki Kailan mukaan työssä ylikuormitusta aiheuttavat ajanpuute ja tunne siitä, ettei saa tehtyä työtä niin hyvin kuin haluaisi.  

– Tiedollisesti vaativaa työtä tekevät ovat öisinkin töissä tahtomattaan. Aivot ratkaisevat kaikkia ongelmia yötä päivää.  

Professori Kinnusen mukaan ongelmasuuntautuneiden ryhmä on poikkeus vatvojien joukossa. He kokevat usein, että pystyvät ratkaisemaan työn ongelmia vapaa-aikana.  

– Vaikka ongelmasuuntautunut vatvominen yhdistyy irrottautumisen puutteeseen, se ei näytä olevan haitallista hyvinvoinnille, hän sanoo.  

– Tällä ryhmällä on sekä ammatillinen itsetunto että työn imu korkealla tasolla. Ilmeisesti heillä työhön liittyvä ajatukset ovat sävyltään myönteisiä, sillä ongelmat ratkeavat tai ainakin niihin löytyy toimintasuunnitelma.  


Lue myös:

    Uusimmat