Mainos

Työajoista sovitaan eniten paikallisesti

Työpaikoilla on saatu pääosin myönteisiä kokemuksia paikallisesta sopimisesta, vaikka sopiminen koetaankin työnantajalähtöiseksi. Eniten sovitaan työaikajärjestelyistä, mutta sopimuksia on tehty myös lomista ja palkoista, kertovat ennakkotulokset Turun yliopiston tutkimuksesta.

Työnantajat suhtautuvat paikallisen sopimisen kehittämiseen yhä selvästi myönteisemmin kuin henkilöstön edustajat. Lähes puolet henkilöstön edustajista ei pidä asemaansa riittävän tasavertaisena suhteessa työnantajaan. Enemmistö henkilöstön edustajista pitäisikin sopimusten määrän nykyisellään. Kolmannes haluaisi lisätä ja vajaa kymmenesosa vähentää paikallista sopimista.

Paikallisia sopimuksia on tehty lähes kaikilla työpaikoilla. Innokkaimmin niihin on tartuttu metsä-, kemian- ja elektroniikkateollisuuden toimipaikoilla ja laimeimmin vaateteollisuudessa ja yksityisten palvelualojen yrityksissä. Tutkimusta varten lähetettiin viime syksynä kysely sekä työnantajan että henkilöstön edustajalle lähes 2000 toimipaikkaan. Vajaasta puolesta toimipaikoista saatiin ainakin yksi vastaus.

Työmarkkinakeskusjärjestöt päättivät paikallisen sopimisen tutkimisesta viime tulopoliittisen sopimuksen yhteydessä. Työsuojelurahaston tutkimusohjelma koostuu kaikkiaan neljästä tutkimuksesta, jossa selvitellään paikallista sopimista koskevia käytäntöjä ja kertyneitä kokemuksia sekä luottamushenkilöiden asemaa sopimisessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.