Twitter-paniikin lietsomisesta uhkaa suuri rangaistus

Meksikossa kaksi henkilöä on asetettu syytteeseen paniikin levittämisestä Twitter-palvelun kautta. Syyte miestä ja naista vastaan on nostettu terrorismilakien nojalla ja heitä uhkaa jopa 30 vuoden vankeusrangaistus.

48-vuotiasta opettajaa Gilberto Martinez Veraa ja radiojuontaja Maria de Jesus Bravo Pagolaa syytetään valheellisten tietojen levittämisestä Twitterin kautta. Heidän kerrotaan levittäneen tietoa, jonka mukaan aseistetut miehet olisivat muka hyökänneet kouluihin Veracruzin kaupungissa.

Seurauksena oli paniikki, joka aiheutti kaupungissa useita liikenneonnettomuuksia, kun hätääntyneet vanhemmat ryntäsivät pelastamaan kouluista lapsiaan. Myös hätäpuhelimet tukkeutuivat täydellisesti.

Tilannetta on verrattu Orson Wellesin War of the Worlds -radiokuunnelman aiheuttaneeseen paniikkiin Yhdysvalloissa vuonna 1938.

Asiasta kertoo mm. Guardian verkkosivuillaan.

Jo entuudestaan pelonsekainen tilanne oli otollinen paniikin lietsonnalle

Tilanne Veracruzissa oli jo ennen valeviestejäkin levoton, sillä kaupungissa on tapahtunut useita huumejengien välisiä väkivaltaisuuksia. Eräässä tapauksessa aseistautuneen miehen kerrotaan heittäneen käsikranaatin lähellä turistinähtävyyttä, jonka seurauksena yksi turisti sai surmansa.

Viime kuussa aseistettuja merijalkaväen sotilaita lähetettiin partioimaan kaupungin kaduille. Olosuhteet paniikin lietsonnalle olivat täten otolliset.

Syyttäjien mukaan Vera lähetti lukuisia viestejä Twitteriin, joissa väitettiin, että aseistautuneet miehet sieppasivat parhaillaan lapsia paikallisista kouluista.

Erässä viestissä Veran kerrotaan kirjoittaneen, että "Kälyni soitti minulle juuri järkyttyneenä. Koulusta on juuri siepattu viisi lasta".

Pagola puolestaan on luonnehtinut itseään "TwitTerroristiksi". Häntä syytetään sieppaushuhujen levittämisestä.

Kummankin syytetyn asianajajat sanovat, että syytetyt olivat vain välittäneet netissä näkemiään huhuja.

- Miten he voivat tehdä minulle näin viestin välittämisestä Twitterissä? Kyseessähän on 140 merkin mittainen viesti. Se ei ole lainkaan loogista, toteaa Pagola asianajajansa välityksellä.

Amnesty syyttää tilanteesta huumesotia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää viranomaisia sananvapauden rikkomisesta. Järjestö syyttää paniikista kaupungissa käytyjä huumesotia, joissa epäillään kuolleen viiden vuoden aikana 35 000 ihmistä. Sekasortoisessa tilanteessa ihmiset ovat turvautuneet tiedonsaannissa yhteisöpalveluihin, joissa kulkee oikeata mutta myös väärää tietoa.

Meksikolaisen media-asiantuntijan Raul Trejon mukaan terrorismisyytteet ovat tarpeettomia. Hänen mukaansa Veran ja Pagolan toimet olivat kuitenkin erittäin varomatonta Twitterin käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat