Tv-sarja innoitti sukututkijoita – suosio kantaa 1970-luvulta näihin päiviin

Sukututkimus on laajojen piirien yhteinen harrastus 1:48

Sukuharrastajia on Suomessa yli 100 000. Harrastajien vuotuinen suurtapahtuma on parhaillaan käynnissä Vantaalla.

Vaikka sukututkimusta on tehty maailman sivu, voi nykyisen suosion katsoa alkaneen 1970-luvulla. 

– Silloin televisiosta tuli Alex Haleyn romaaniin perustuva sarja Juuret, ja silloin syttyi innostus sukututkimukseen, kertoo Kuulutko Sukuuni -tapahtuman lehdistösihteeri Maija Parviainen.  

Sukututkijoita yhdistää uteliaisuus ja innostus samaan asiaan. Siksi sukuharrastajat mielellään tapaavat toisiaan tapahtumissa, vaikka kukin tutkii omaa sukuaan.

– Tapahtumissa voi löytää elossa olevia kaukaisia sukulaisiaan, joita ei tietosuojan takia voi muuten löytää, kertoo sukututkimusta harrastava Seija Varila Helsingistä.

Tapahtumissa voi myös oppia ja saada vinkkejä sukututkimuksen tekemiseen.

– Täällä tapaa saman henkistä porukkaa. Täällä innostutaan toisten tekemistä hienoista löydöistä luultavasti enemmän kuin sukututkimusta harrastamattomat sukulaiset innostuisivat, kertoo Kuulutko Sukuuni -tapahtuman lehdistösihteeri Maija Parviainen.

Eläkeläisten harrastus

Seija Varila arvioi, että sukuharrastus viriää vasta vanhempana koska nuorena ei ole aikaa.

– Vanhempana alkaa kiinnostaa, minkälaista vanhempien ja isovanhempien elämä on ollut, ja siitä on lyhyt askel sukututkimuksen pariin, sanoo Varila.

Sukututkimuksen vakaan ja jopa kasvavan suosion takana lienee suurten ikäluokkien tulo eläkeikään.

– Heillä on työelämässä opitut tietokoneen käyttötaidot, ja aikaa hyödyntää taitojaan sukututkimuksen parissa, arvelee Maija Parviainen.

Juuret Savossa

Kuulutko Sukuuni -tapahtumassa on esillä useiden sukuseurojen tekemää tutkimustyötä. Esimerkiksi Huuskosten Sukuseura ry. on onnistunut jäljittämään esivanhempiaan aina 1500-luvun Savoon saakka.

Sukututkimuksen jatkuvuuden takeena on nuori polvi, joka tietää suvustaan jo paljon.

– Huuskoset ovat rohkeita ja päättäväisiä, kertoo sukunsa nuori edustaja Krista Huuskonen.

– Rohkeus näkyy siinä, että Huuskoset tekevät kaikkia asioita ilman mitään mutkia, selittää niinikään nuori Veikko Huuskonen.

Lue myös:

    Uusimmat