Tv-kuva paljasti tarkkasilmäisille Iivo Niskasen ongelmat – näky kertoi Jari Isometsälle karua kieltään: "Kyllä se nyt siltä näytti"

6:03
Perttu Hyvärinen analysoi upeasti sujunutta kauttaan.

Suksi petti Iivo Niskasen 15 kilometrin takaa-ajokisassa Tshekin Nove Mestossa.

– Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta ammuin ohi.

Niskasen kommentti Ylen haastattelussa kertoo kaiken hänen tuntemuksistaan perinteisellä käydyn takaa-ajokisan jälkeen.

Niskanen oli lopputuloksissa viides startattuaan kisaan toisella sijalla, 24 sekunnin päässä kärjessä lähteneestä Aleksandr Bolshunovista. Sjur Röthe oli 16 sekunnin päässä Niskasesta.

Koska kyseessä oli Niskasen paraatimatka, kaikki odottivat, että kaksinkertainen olympiavoittaja pystyisi helposti pitämään asemansa. Jännitys kohdistui lähinnä siihen, voisiko Niskanen nousta haastamaan Bolshunovia, maailmancupin hallitsijaa, ykkössijasta.

Ei pystynyt.

Ero Bolshunoviin kasvoi lähes minuuttin, ja Röthen lisäksi myös Johannes Hösflot Kläbo ja Simen Hegstad Krüger tulivat suksiensa kanssa tuskailleen suomalaisen ohi.

– Suksi heikkeni kisan edetessä koko ajan. Alussa se näytti luistavan aivan hyvin. Pito oli ehkä hivenen herkällä, mutta Iivohan monesti hiihtää hivenen herkällä pidolla, eikä halua ihan seinäpitoja. Sitten kävikin niin, että kisan edetessä herkkä pito muuttui lipsumiseksi, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä summasi Niskasen sunnuntaipäivän.

– Siihen nähden, miten huono se suksi oli, niin kyllähän se oli ihan hyvä suoritus Iivolta kuitenkin.

Seitsemänneksi sijoittuneen Perttu Hyvärisen ja 12. sijalla maaliin hiihtäneen Ristomatti Hakolan sukset näyttivät Isometsän silmään huomattavasti Niskasen kapuloita paremmilta.

– Kun tiedetään, että huoltoporukoissa pannaan samat voiteet, siinä on kaksi vaihtoehtoa: joko voiteen määrä on ollut väärä tai sitten Iivo on itse halunnut vähän niukasti voidetta. Se on kokonaispelin summa. Hiihtäjä ja voitelija tekevät yhdessä ratkaisuja, ja ne eivät aina onnistu, Isometsä sanoi.

– Toisaalta kun katsoi Pertun ja Ristomatin suksia, näytti, että voiteet ovat olleet ehkä kuitenkin oikeita. Voiteen määrä on hyvin ratkaiseva varsinkin tällaisessa kisassa, jossa hiihdetään liisteri- ja purkkivoitelulla ja välillä on haarakäyntipätkiä, jolloin joudutaan hyppäämään kiiltävältä ladulta pois. Silloin voiteen määrä on hyvin tarkka, ettei se ala jäätyä, ja kyllä se nyt siltä näytti, että Iivolla se selkeästi jäätyi – se potki niitä suksia. Itse asiassa yhdessä kuvassa näkyi suksen pohjaan, kun katsoi tarkasti, ja siellä oli valkoista lunta kiinni.

Niskanen itse myönsi, että suksivalinta ei mennyt aivan nappiin. Oman vaikeuskertoimensa valintaan toi sunnuntain sää. Ennen starttia alkoi sataa lunta, ja valinta tehtiin aivan viime hetkellä.

– Yksi asia tuollaisella kelillä on myös se, että kun liisterivoide peitetään purkkivoiteella, niin jos peittäminen ei ihan onnistukaan – liisteri puskee purkin läpi – silloin se alkaa jäätää. Se on myös yksi vaihtoehto, mitä on voinut käydä, Isometsä sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja