Perttu Hyvärinen jysäytti elämänsä hiihdon, hihaan jäi takaa-ajoa silmällä pitäen kaksi ässää – "Hänellä on se hyvä puoli"

Perttu Hyvärisen ura kulkee jyrkässä noususuhdanteessa, sijoitukset hipovat maailman kymmenen kärkeä –"Pitkä kova työ on konkretisoitunut" 6:03
Perttu Hyvärinen analysoi hienosti mennyttä kauttaan.

Perttu Hyvärinen teki lauantaina Nove Mestossa kovan luokan hiihtoyllätyksen sijoittumalla vapaalla ja väliaikalähtönä käydyssä 15 kilometrin kisassa kuudenneksi.

Kyseessä on Hyvärisen uran paras sijoitus maailmancupissa.

– Todella hieno kisa. Suksi oli tänään täydellinen ja mies kohtuullisen hyvä, siitäpä se lopputulos muodostuu, Hyvärinen kertasi tunnelmiaan kisan jälkeen.

Kilpailuolosuhteet olivat rankat. Taivaalta tuprutti lunta, ja latu pehmeni pahasti. Naisten kympillä 44. sijalle jäänyt Johanna Matintalo kuvaili Ylen lähetyksessä latua "jauholaariksi".

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä osasi odottaa, että Hyvärinen voisi hiihtää Nove Mestossa kymmenen parhaan joukkoon, mutta se, että miehen nimi löytyi kilpailun jälkeen näinkin korkealta, yllätti.

– Palkintopalli oli melkein lähempänä kuin kymmenes sija, Isometsä naurahti.

– Pertun kisa meni samoin kuin Iivolla (toiseksi sijoittuneella Niskasella): ensimmäisestä väliaikapisteestä lähtien näki, että nyt on asiat kohdallaan.

Ainoa suurempi notkahdus kisan voittaneeseen Aleksandr Bolshunoviin nähden tuli 10 kilometristä 11,7 kilometiin, mutta vauhti oli muuten tasaista.

Hyvärisen taso on vakiintunut tällä kaudella 15 parhaan joukkoon. Lauantaina hän voitti 15:nneksi sijoittuneen urheilijan 34 sekunnilla. Hyvärinen itse antoi arvoa ennen muuta suksilleen, mutta Isometsän mukaan tällainen ero ei tule pelkästään suksella.

– Parhaimmillaan voi tulla, mutta tuohon keliin ei tule. Vaikka keli oli vaikea, ei se ollut missään tapauksessa mikään ongelmakeli. Kyllä se hyvä suksi 10–15 sekunnin verran varmasti auttaa, mutta sitä on tv-kuvan perusteella vaikea sanoa.

– Urheilijana suksia voi verrata matkan varrella, varsinkin tällaisessa kisassa, jossa oli paljon letkoja. Kyllä sen näkee, jos oma suksi toimii, ja sehän antaa vain lisää pontta. Nämä ovat sellaisia kisan sisällä tapahtuvia henkisiä asioita, jotka ovat hyvinkin tärkeitä.

Isometsän mukaan Hyvärinen on sunnuntain takaa-ajossa mukana palkintopallitaistelussa.

– Pertulle tulee tosi hyvä porukka, ja hänellä on se hyvä puoli, että hän on hyvä perinteisellä ja erinomainen, sinnikäs roikkuja. Sjur Röthe, Andrei Melnitshenko ja Jean Marc Gaillard lähtevät eteen, Johannes Kläbö ja Simen Krüger tulevat perässä. Tuo porukka tulee varmaan hiihtämään yhdessä.

– Kympin sakkiin sijoittuminen näyttää oikein hyvältä. Toki lumisateet ilmeisesti jatkuvat, niin huoltojoukot pannaan taas kovaan testiin, ja perinteisellä pitää huomioida luiston lisäksi myös pito. Hiihdetäänkö pitopohjasuksella vai voidellaanko, nämä ovat sunnuntain murheita.

Lue myös:

    Uusimmat