Jari Isometsä moittii Iivo Niskasen reaktiota – "Turha siinä on enää huudella"

0:55
Iivo Niskanen paiskoi suksiaan MM-pettymyksen jälkeen – huoltomiehestä voimasanoilla ryyditetty purkaus.

Iivo Niskanen purki tunteitaan sekä kilpailun aikana että sen jälkeen Oberstdorfin MM-kisojen 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan päätösmatkalla. MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä jakaa suomalaistähdelle moitteita.

Niskanen ei 30 kilometriin tultaessa tiennyt, mitkä sukset hän pian vaihtaisi. Suomen huollon viesti ei ollut kantautunut kisaa johtaneen suomalaisen korviin.

– Sanokaa nyt v*ttu numero, ykkönen vai kakkonen? Niskanen karjui ladulla.

Niskanen vaihtoi lopulta oikeat sukset jalkaansa, mutta antoi vielä huollolle rapaa suksienvaihdosta lähtiessään.

– Ei kuullut mitään. Tajuatteko te? Niskanen huusi raivokkaasti.

Isometsä sanoo ymmärtävänsä Niskasen pettymyksen, mutta antaa hänen reaktiostaan suksienvaihdon jälkeen pyyhkeitä.

– Turha siinä on enää huudella. Se ei auta mitään. Sen jälkeen kun sukset on vaihdettu, pitää vain keskittyä suoritukseen ja alkaa miettiä sitä – toista vaihtoa ei enää ole, Isometsä sanoo, vaikka ymmärtääkin Niskasen pettymyksen.

Isometsän mukaan moinen huutelu on vain hukkaan heitettyä energiaa. Hän korostaa, että asia pitäisi käydä läpi vasta kisan jälkeen.

– Jos rupeat kisan aikana huutelemaan, se on… ei nyt ehkä luovutusmentaliteetti, mutta et ole henkisesti ihan valmiina kilpailuun.

Taktinen virhe

Niskanen nousi sukset vaihdettuaan vielä kärkeen, mutta hyytyi lopussa kärkiryhmästä. Niskanen tuli maaliin seitsemäntenä, mutta nousi lopputuloksissa yhden sijan kuudenneksi Norjan Johannes Hösflot Kläbon hylkäämisen myötä. Niskanen paiskoi suksiaan pettyneenä hetki kisansa päättymisen jälkeen (video jutun ylälaidassa).

– Pitkin kisaa näki, että Iivon kunto ei ole niin hyvä. Kun hän repäisi suksienvaihdon jälkeen 15 sekunnin eron kärkeen kiinni, meni vielä sen jälkeen keulaan vetämään ja otti pienen eronkin muihin, sen nykäisyn jälkeen Iivon hiihtäminen ei näyttänyt hyvältä enää missään vaiheessa.

Isometsä tuumii Niskasen tehneen tuolloin taktisen virheen, mutta toteaa myös, että ulkopuolelta on helppo neuvoa.

– Tiedän, mitä urheilijalla on siinä mielessä. Iivo tietysti ajatteli, että hän pitää tuoreilla suksilla vauhtia, etteivät niin sanotusti vanhoilla voiteilla olevat pääse juhlimaan.

– Nuo ovat hetken päätöksiä, ja nyt se ei mennyt kohdalleen. Näki selkeästi seitsemännen kierroksen alamäessä, että Iivon suksi ei luista niin hyvin kuin edellä menevien. Tietysti kun alkaa oikein hapottamaan ja väsyttämään, tuollaiset mutkaiset laskut tulee myös laskettua aika huonosti – jos mutkissa ei jaksa polkea, helposti näyttää vielä enemmän siltä, että suksi ei pelaa.

Kova kisa

0:37
Näin Iivo Niskanen kommentoi kilpailuaan MTV Urheilulle.

Norjan Kläbo ylitti maaliviivan ykkösenä, mutta hylättiin loppusuoran kontaktista venäläistähti Aleksandr Bolshunoviin. Bolshunovin sauva katkesi tilanteessa, ja hän putosi myös Norjan Emil Iversenin taakse.

Iversen otti Kläbon hylkäämisen jälkeen MM-kultaa, kun taas Bolshunovin loppusijoitus oli toinen ja kolmannelle sijalle nousi Norjan Simen Hegstad Krüger.

Niskasella ei ollut loppukilometreillä mitalitaisteluun enää asiaa.

– Se oli kova kisa. Neljä kierrosta hiihdettiin rauhallisesti, mutta tuollainen 3–3,5 minuutin yhtäjaksoinen nousu (Burgstall) erottaa jyvät akanoista. Näki, että ne, jotka jaksavat, jaksavat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja