Tuunaa saunavihta – nämä kasvit hoitavat terveyttä ja kauneutta!

Saunominen kuuluu suomalaiseen juhannuksen juhlintaan, ja mitä olisi kesäinen mökkisauna ilman vihtaa? Ennen vanhaan saunavihdoilla hoidettiin niin terveyttä kuin kauneuttakin. Juhannuksen kunniaksi koivuvihdasta voi tuunata esimerkiksi hoitavan ja hellivän yrttivihdan.

Vihtominen vilkastuttaa verenkiertoa, mutta tiesitkö, että ennen muinoin vihdoilla on myös esimerkiksi parannettu sairauksia? Eri vaivoihin tepsivät eri puista tehdyt vihdat.

Leppävihta auttaa ihotauteihin, vilustumisoireisiin ja nivelvaivoihin. Lemmenkohotukseen lämmitettiin lepällä sauna, jossa käytettiin leppävihtaa.

Lehmusvihta rauhoittaa ja hoitaa herkkää ihoa.

Pihlajavihta hoitaa perimätiedon mukaan rasvaista ihoa.

Haapavihta sopii reuman ja nivelkipujen hoitoon.

Katajavihta tehostaa pintaverenkiertoa koivuvihtaakin paremmin, ja sitä käytettiin hoitona niin ihosairauksiin kuin kolotuksiin. Miniakupunktion tavoin toimivista neulasista erittyy eteerisiä öljyjä. Katajan tuoksun ja neulasten uskottiin karkottavan noitia ja peikkoja.

Tammivihta sopii rasvaiselle iholle. Tuoksutonta tammea voivat käyttää myös allergikot.

Havupuun vihdat auttavat astmaan, migreeniin. Mänty hoitaa miesten vaivoja aina haluttomuudesta impotenssiin, kuusi puolestaan auttaa yskään.

Näistä yrteistä apua kipuihin ja kauneudenhoitoon

Perinnehoitoihin perehtynyt saunaterapeutti Mervi Hongisto vinkkaa, että juhannuksena vihtaan voi sitoa myös kukkia ja yrttejä. Kukkia voi kerätä mieltymysten ja tuoksun mukaan, mutta halutessaan kasveja voi kerätä myös niiden terveydellisten vaikutusten perusteella.

Mustaherukan lehdet antavat aromaattisen tuoksun ja kaunistavat ihoa. Siankärsämö puolestaan rauhoittaa ja vahvistaa. Mesiangervon sanotaan auttavan muun muassa hiustenlähtöön, jännitykseen, turvotukseen ja hermosärkyihin. Mesiangervo sisältää luonnon salisyylia, eli asperiinin kaltaista ainetta luonnosta, ja se auttaa kipuihin, särkyihin ja reumaan. Siski sitä kannattaa Hongiston mukaan lisäillä kesällä sauna-astioihin ja vihtoihin.

Nokkosiakin voi käyttää, kunhan muistaa hautoa nokkosvihtaa ensin kuumassa vedessä. Nokkosvihta tepsii perinnetiedon mukaan muun muassa suolistovaivoihin ja keuhkotautiin.

Hongisto ehdottaa kokeilemaan juhannussaunassa myös erilaisia jalkakylpyjä. Maitohorsmaa ja suopursua voi lisätä jalkakylpyjä kaunistamaan. Suopursua riittää pieni määrä, sillä voimakas tuoksu voi aiheuttaa päänsärkyä.

Lähde: Mervi Hongisto, Merja Pihlajamäki: Saunan salaisuus (2011)

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat