Mainos

Tuuli hajotti Suomenlahden levälautat

Ukkospuuskien tuuli hajotti tänään sinilevälautat, joita oli alkanut muodostua Suomenlahdella Helsingin ja Utön välille. Levätilanne on eteläisillä merialueilla nyt hyvä, kerrottiin Merentutkimuslaitokselta tänään illalla.

Itäisellä Suomenlahdella, Ahvenanmerellä ja Saaristomerellä ei ole vielä havaittu lainkaan sinilevän lauttoja. Juhannukseen mennessä alkoi läntisellä Suomenlahdella muodostua avomerelle sinilevälauttoja. Rannikolla tiheitä levälauttoja ei kuitenkaan ole havaittu, vaan levämäärät ovat pysytelleet vähäisinä ja esiintymät hajanaisina.

Melko harva, yhtenäinen sinilevien pintaesiintymä ulottui tähän päivään asti Helsingin edustalta Utön vesille. Paikoitellen oli myös selviä pintalauttoja, muun muassa Porkkalan edustalla.

Havaintoja lautoista ovat tehneet rajavartioston lentäjät, vartiolaiva Merikarhun miehistö ja tutkimusalus Arandan tutkijat. Uudenmaan ympäristökeskuksen mukaan myös Porvoon edustalla, Emäsalon ulkopuolella on ollut hajanaisia pintamuodostumia.

Avomerellä sinilevä on pääasiassa myrkytöntä lajia, mutta pintalautoissa esiintyy myös myrkyllistä sinilevää. Rannikolla tavatut levät ovat yleensä olleet myrkyttömiä lajeja. Saaristomeren alueella vedessä on Lounais-Suomen ympäristökeskuksen mukaan ollut jonkin verran sinilevätikkuja. Levälauttoja ei kuitenkaan ole havaittu. Selkämerellä ei toistaiseksi ole havaittu sinilevää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.