Tuttu tapa verenpainetta mitattaessa onkin turha? Juttelukin aiheuttaa tulokseen suuremman muutoksen, väittää tutkimus

2:10
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat niin sanotuille perussairauksille.

Verenpaine mitataan yleensä paljaasta kädestä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella mittaustuloksissa ei ole juurikaan eroja, jos mittaus tehdään ohuen hihan päältä. Paksut hihat voivat sen sijaan aiheuttaa enemmän hankaluuksia.

Tutkimus perustuu 13 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella ohuen hihan päältä tehdyt mittaukset tuottavat korkeintaan 1,3 mmHg:n heiton systolisessa verenpaineessa, kun vertailukohtana ovat paljaasta olkavarresta mitatut lukemat. Normaalisti potilaiden verenpainelukemat vaihtelevat tätä enemmän mittausten välillä ja esimerkiksi mittauksen aikana jutteleminen aiheuttaa suuremman muutoksen.

Paksun hihan läpi tehdyt mittaukset nekään eivät aiheuttaneet kummoisia muutoksia tuloksiin, mutta tutkijoiden mukaan virheellisten lukemien riski oli silti suurempi kuin ohuen hihan päältä tai paljaalta iholta mitatessa. Myös ylös käärityn hihan alapuolelta tehdyt mittaukset saattavat olla epävarmempia, tulokset osoittivat.

Analysoiduissa tutkimuksissa oli monia menetelmällisiä ongelmia, joiden takia tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella. Tutkijat pitävät analyysinsa perusteella kuitenkin todennäköisenä, että verenpainemittauksen voi tehdä myös ohuen hihan päältä tilanteissa, joissa mittaus ei jostain syystä onnistu paljaasta olkavarresta. Tutkimuksissa verenpaine mitattiin lääkärin vastaanotolla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja