Tutkintapyyntö kahdesta minkkitarhasta

Oikeutta Eläimille -yhdistys on jättänyt Lapuan ja Mustasaaren poliisille tutkintapyynnön kahdesta pohjalaisesta minkkitarhaajasta.

Tutkintapyynnön taustalla on Länsi-Suomen lääninhallituksen tekemä tarkastusraportti, jossa joidenkin tarhaajien todettiin edelleen lopettavan minkit murtamalla niiden niska. Kyseiset tarhat sijaitsevat Alahärmässä ja Korsnäsissä. Oikeutta eläimille -yhdistys katsoo tarhaajien syyllistyneen eläinrääkkäykseen lopettamalla minkit niskamurrolla, vaikka se on laissa kiellettyä. Yhdistys vaatii näille tarhaajille välitöntä eläintenpitokieltoa.

Minkkien lopettaminen murtamalla niiden niskat oli yleistä vuoteen 1995 saakka, jolloin se kiellettiin laissa. Eläin tainnutettiin ennen lopettamista kumipampulla. Nykyisin minkit on luvallista lopettaa hiilidioksidilla tai sähköllä.

Lääninhallituksen tarkastuksessa käytiin läpi viime talvena noin sata pohjalaistarhaa. Määrä on noin kuusi prosenttia alueen tarhojen kokonaismäärästä. Kahta tarhaa lukuunottamatta eläimet lopetettiin muilla tarhoilla määräysten mukaisesti, kertoo läänineläinlääkäri Matti Nyberg Länsi-Suomen lääninhallituksesta. Muutoin tarhat saivat runsaasti huomautuksia puuttuvista kettujen lepohyllyistä. Nybergin mukaan viranomaiset eivät ryhtyneet toimiin kahden kyseisen tarhan osalta. Niskamurto on kielletty menetelmä, mutta poliisitutkintaan ei nähty aihetta. Korsnäsissä sijaitsevalla tarhalla on 150 siitosminkkiä ja alahärmäläisellä tarhalla vain 14 minkkiä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat