Näin kovin keinoin United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn uskotaan pitäneen rikollisjengin kurissa: "Johtajaa suojellaan kaikin keinoin – puhujat eivät hyvässä asemassa"

7:28
Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoo, miten miehen uskotaan johtaneen United Brotherhood -jengiä.

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn Tero Holopaisen uskotaan hallinneen liivijengiä kovalla kädellä, poliisi kertoo.

Holopaisen uskotaan olleen perustamassa United Brotherhood -järjestöä vuonna 2010 ja johtaneen sitä yksin vuodesta 2016 lähtien. Poliisi kertoi tiedotteessaan, että miehen uskotaan organisoineen järjestön rikollista toimintaa ja päättäneen jäsenten siirroista ja erottamisista. Erottamisissa ei väkivalta ollut poissuljettu toimintametodi.

Siirroissa oli tapauksen tutkinnanjohtajan Kimmo Sainion mukaan kyse siitä, että Holopainen olisi siirtänyt Helsingin United Brotherhoodiin uusia henkilöitä muualta maasta omaksi tuekseen.

– Lisäksi esitutkinnassa epäillään, että epäilty on kontrolloinut jengin jäsenten huumausaineiden käyttöä, ohjeistanut jäseniä viranomaisten kanssa asioimisessa ja ollut tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa. Hänen epäillään myös pahoinpidelleen törkeästi järjestön jäsenen tämän puheiden vuoksi, Sainio kertoo poliisin tiedotteessa.

"Johtajaa suojellaan kaikin keinoin"

Sainion mukaan "ei ole ihan jokapäiväistä", että poliisi pääsee tutkinnoissaan niin pitkälle, että rikollisjärjestön huipulla oleva ihminen joutuu epäillyksi ja poliisin hoteisiin vakavien rikosten vuoksi.

– Kuuluu organisaation toimintaan, että kerhon johtajaa suojellaan kaikin keinoin, Sainio kuvailee.

– Heidän toimintatapansa on se, että pyritään peittämään osallisuudet mahdollisimman hyvin, niin onhan se [tutkinta] ollut haastavaa.

"Puhujat eivät ole kovin hyvässä asemassa"

Poliisi teki viime syyskuussa kotietsinnän Holopaisen hallinnassa olleeseen kiinteistöön Porvoossa, jonne miehen epäillään rakentannuttaneen rikoshyödyllä kaksi omakotitaloa ja autotallin. Mies on Sainion mukaan asunut kiinitestössä viime vuoden alusta. 

Epäilty johtaja on kiistänyt syytteet, ja kuulustelut ovat sujuneet Sainion mukaan muuten "hyvässä hengessä".

Tapauksessa on epäiltynä yli 50 henkilöä, joista kymmenen on ollut vangittuna. Heistä kolme on yhä tutkintavankeudessa. Henkilöitä epäillään monenlaisista rikoksista huumerikoksista petoksiin ja huumekauppaan.

Sainio ei kommentoi sitä, miten kuulustelut ovat näiden henkilöiden osalta sujuneet. 

– Kun on kyse tällaisesta järjestäytyneestä rikollisryhmästä, niin puhujat eivät yleensä ole kovin hyvässä asemassa, jos sellaisia on, hän perustelee vaikenemista kuulusteluiden kulusta.

Asiaa puidaan oikeusistuimessa todennäköisesti maaliskuussa.

1:42

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja