Mainos

Tutkimuslaitos: Sudanissa ei vielä rauhaa

Darfurin alue Sudanissa kärsii edelleen levottomuuksista. Suurimpia esteitä rauhan tiellä ovat muun muassa kapinallisryhmien hajanaisuus.

Rauhaan on vielä pitkä matka Sudanin läntisessä Darfurin maakunnassa, arvioi kansainvälinen kriisintutkimuslaitos International Crisis Group (ICG) tuoreessa raportissaan.

ICG:n tänään julkistetun raportin mukaan suurimpia esteitä rauhan tiellä ovat kapinallisryhmien hajanaisuus sekä Sudanin hallituksen kyvyttömyys lopettaa aseistautuneiden arabiryhmittymien ryöstelyä Darfurissa.

Kansainvälinen yhteisö on painostanut Khartumin hallitusta määrätietoisempiin toimiin. Tutkimuslaitos ICG:n mukaan on kuitenkin huomioitava myös kahden kapinallisliikkeen, SLA:n ja JEM:n osuus Darfurin tilanteeseen.

- SLA on yhä suurempi este rauhalle. Järjestön jakautuneisuus ja halvautuneisuus varmistaa konfliktin jatkumisen ja katastrofaalisen tilanteen alueen asukkaille, ICG katsoo raportissaan.

ICG:n mukaan JEM-ryhmällä on samankaltaisia ongelmia, joskaan se ei ole sotilaallisesti yhtä merkittävä tekijä kuin SLA. Myös taistelijaryhmien välinen väkivalta on lisääntynyt tämän vuoden kuluessa.

Darfurin kapinallisryhmien sisäinen sekaannus nousi esille aiemmin tällä viikolla, kun yksi SLA:n osa uhkasi boikotoida Nigeriassa järjestettäviä rauhanneuvotteluja.

- Niin kauan kuin kapinallisryhmät ovat hajanaisia ja taistelut Darfurissa jatkuvat, Abujan rauhanneuvottelujen onnistumisesta on vain vähän toivoa, ICG arvioi raportissaan.

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on surmattu Darfurissa sen jälkeen, kun kaksi kapinallisryhmää ryhtyivät aseelliseen taisteluun vuoden 2003 alussa. Kapinallisryhmät vaativat itselleen lisää varallisuutta ja valtaa keskushallinnolta. Konfliktin aikana yli kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa pahoinpitelyjen, raiskausten ja tappamisten pelossa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.