Tutkimus: Yksi päivittäinen tapa voi hidastaa muistin heikkenemistä

Salaattia tai muita vihreitä lehtivihanneksia päivittäin nauttivien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot näyttäisivät heikkenevän iän myötä hitaammin.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 960 keskimäärin 81-vuotiaan viisivuotiseen seurantaan. Seurannan aikana osallistujien muistia testattiin vuoden välein.

Kun tutkijat yhdistivät seurannan alussa kerätyt ruokavaliotiedot tietoihin osallistujien muistitestituloksista, he havaitsivat tulosten ja ruokavalion väliltä yhteyden.

Kaikkien osallistujien tulokset heikkenivät seurannan aikana, mutta päivittäin salaattia, pinaattia tai muita vihreitä lehtivihanneksia syövillä se tapahtui hitaammin kuin osallistujilla, jotka söivät niitä tuskin lainkaan. Ero vastasi tavallisesti 11 vuoden aikana havaittavaa heikentymää.

Tulokset ovat uskottavia, ja ne näkyivät riippumatta monista taustatekijöistä, kuten tupakoinnista, verenpainetaudista, ylipainosta tai koulutustasosta, jotka olisivat voineet selittää havainnot.

Tästä huolimatta on mahdollista, että salaatin lisäksi jokin muu seikka on vaikuttanut tuloksiin. On esimerkiksi todennäköistä, että päivittäin salaattia syövät elävät muutenkin terveellisemmin kuin salaattia vieroksuvat.

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Onko laihduttaminen puhdasta matematiikkaa?

Syö vähemmän kuin kulutat, niin paino putoaa – onko laihdutus oikeasti niin yksinkertaista? Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen valotti asiaa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017.

Lue myös:

    Uusimmat