Mainos

Näin voit lykätä muistisairautta – omaksu tavat arkeen!

Terveelliset elämäntavat voivat tuoreen tutkimuksen perusteella auttaa välttämään ja lykkäämään muistisairauksia. Elämäntavat lisäävät niin sanottua kognitiivistä reserviä, jonka ansiosta mielentoiminnot pysyvät pidempään kunnossa.

Plos Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu terveystietoihin 2 300:lta yli 65-vuotiaalta. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin siihen kehitetyillä testeillä.

Testitulokset olivat selvästi parempia osallistujilla, jotka noudattivat terveellisiä elämäntapoja. Kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio, säännöllinen liikunta, kohtuus alkoholin käytössä sekä sosiaalinen ja kognitiivinen aktiivisuus selittivät tulosten perusteella noin 20 prosenttia eroista osallistujien testituloksissa.

Osa havaitusta vaikutuksesta oli todennäköisesti suoraan seurausta terveellisistä elämäntavoista, mutta osa välittyi niin sanotulla kognitiivisella reservillä. Kognitiivisella reservillä tarkoitetaan aivojen kestävyyttä ja kykyä ylläpitää normaaleja toimintoja iän ja sairauksien vaikutuksista huolimatta. Kognitiivista reserviä kerryttää muun muassa koulutus, kognitiivisesti haastava työ ja halki elämän jatkuva monipuolinen aivojen käyttö.

Havainnot ovat samansuuntaisia aikaisempien tutkimusten kanssa ja vahvistavat näkemystä elämäntapojen merkityksestä muistisairauksien ehkäisyssä.

Suomessa muisti ja muut kognitiiviset toiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 henkilöllä. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Muistisairaiden määrä lisääntyy

THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu kertoi Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2014, että 50 vuoden kuluessa muistisairaiden määrä Suomessa saattaa jopa viisinkertaistua. 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja