Tutkimus varoittaa: Alle viiden tunnin yöunet lisäävät masennuksen riskiä

Valoisa vuodenaika haastaa untamme, katso unitohtorin niksit parempaan uneen 2:52
KATSO MYÖS: Unilääkäri Henri Tuomilehto vinkkaa, miten laadukkaan unen todennäköisyyttä voi lisätä.

Unettomat voivat tuntea olonsa alakuloiseksi ja masentuneet kärsiä unettomuudesta, mutta kumpi oikeastaan johtaa kumpaan? Tutkijat löysivät mahdollisesti vastauksen tähän kysymykseen.

Isobritannialaistutkimus on selvittänyt, että jatkuvat huonot yöunet voivat altistaa masennukselle, kertovat The Guardian ja New York Post.

Jo pidemmän aikaa tutkijat ja asiantuntijat ovat tienneet, että unettomuus ja masennus ovat yhteydessä toisiinsa, mutta sitä, kumpi tulee ensin, ei ole pystytty selvittämään.

Nature Translational Psychiatry -alustalla julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että niillä ihmisillä, joilla oli geneettinen alttius nukkua lyhyitä yöunia ja, jotka nukkuvat säännöllisesti alle viisi tuntia yössä, on 2,5 kertaa suurempi mahdollisuus kokea masennuksen oireita 4–12 vuotta myöhemmin. 

Sen sijaan niillä ihmisillä, jotka olivat geneettisesti taipuvaisempia masennukseen, ei kuitenkaan ollut suurempaa todennäköisyyttä kärsiä uniongelmista, kertoo The Guardian.

Perimä vaikuttaa paljon, mutta omilla valinnoillaan voi vaikuttaa lopputulokseen

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että masennuksen periytyvyys on noin 35 prosenttia. Unen keston vaihtelussa geneettiset erot merkitsevät noin 40 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan tutkimukseen osallistujat nukkuivat keskimäärin seitsemän tuntia yössä. Tutkimuksen alussa yli 10 prosenttia nukkui alle viisi tuntia yössä, mutta määrä nousi yli 15 prosenttiin jakson lopussa. 

Masennusoireita kokeneiden osallistujien määrä nousi tutkimusjakson alun 9 prosentista 11 prosenttiin, kertoo The Guardian.

Neuvoni olisi priorisoida unta ja välttää unen viivyttelyä. On olemassa sanonta: geenit lataavat aseen ja ympäristö painaa liipaisinta. Toisin sanoen voit olla geneettisesti altis masennukselle, jonka riskiä unettomuus nostaa, mutta voit ryhtyä toimiin riskin pienentämiseksi, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Odessa Hamilton.

Lue myös:

    Uusimmat