Mainos

Tutkimus: USA muuttunut piittaamattomien tyyssijaksi

Amerikkalaisille tehty mielipidekysely paljastaa, että huono ja piittaamaton käyttäytyminen on lisääntynyt Yhdysvalloissa, viime vuosina.

Tänään julkaistun kyselyn on tehnyt Public Agenda -järjestö, joka tunnetaan puolueettomien mielipidetutkimusten tekijänä. Public Agendan selvityksen mukaan kolme viidestä amerikkalaisesta kokee, että piittaamaton ja itsekäs käyttäytyminen on lisääntynyt liikenteessä ja kaupoissa viime vuosina.

- Kyse on päivittäin tapahtuvasta itsekkäästä toiminnasta, moukkamaisesta käyttäytymisestä liikenteessä, virastoissa, televisiossa, kaupoissa ja lukemattomissa muissa tilanteissa, joissa amerikkalaiset kohtaavat kanssaihmisiään, sanoo Deborah Wadsworth, Public Agendan johtaja.

Tutkimuksen mukaan 73 prosenttia haastatelluista uskoo, että amerikkalaiset kohtelivat toisiaan kunnioittavammin takavuosina. Toisaalta taas haastatellut ovat sitä mieltä, että syyskuun terrori-iskujen jälkeen kansa on muuttunut hieman huomaavaisemmaksi lähimmäisiään kohtaan. Harva tosin uskoo hellän tunnelman kestävän.

Arkielämässä myös kauppojen huono palvelu ärsyttää. 46 prosenttia ilmoitti olleensa tyytymätön kauppojen henkilökuntaan kuluneen vuoden aikana. Myyjien käyttäytymisessä eniten närää herätti se, etteivät he huomioineet asiakastaan tarpeeksi. Useita harmitti myös se, että he joutuivat odottamaan myyjää, jotta tämä palvelisi heitä.

Matkapuhelimen piittaamaton käyttö saa myös amerikkalaiset raivon partaalle. Monet haastatelluista ovat tympääntyneitä puhelimessa juoruajiin ja ehdottavatkin lakia, jonka nojalla kiellettäisiin kännykkään puhuminen mm. ravintoloissa, elokuvissa ja museoissa.

Parantamisen varaa olisi myös maantieliikenteessä. 58 prosenttia haastatelluista oli tavannut liikennetörttöilijän, mutta vain 35 prosenttia kansasta myönsi käyttäytyneensä itse liikenteessä huonosti.

Tammikuussa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 2000 ihmistä eri puolilta Yhdysvaltoja.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.