Mainos

Tutkimus: Suomi on hyvä kongressimaa

Kansainväliset kongressit toivat Suomeen viime vuonna noin 504 miljoonan markan matkailutulot, ilmenee Helsinki-Finland Congress Bureaun tuoreesta selvityksestä.

Suomessa järjestettiin viime vuonna 250 kongressia, jotka keräsivät lähes 50 000 osanottajaa. Tästä voi laskea, että sadan osanottajan kansainvälisestä kongressista jää noin miljoonan markan matkailutulot. Lukuihin on laskettu mukaan vieraiden matkustuskuluista Suomeen jäävä osuus.

Helsinki-Finland Congress Bureau on tehnyt kongressitutkimuksia joka kolmas vuosi vuodesta 1986 lähtien. Kolme vuotta aiemmin eli vuonna 1995 kongresseja järjestettiin 230, osallistujia oli 43 000 ja kongressimatkailutuloiksi laskettiin suoraan 342 miljoonaa ja kerrannaisvaikutuksineen 547 miljoonaa markkaa. Kongressien työllisyysvaikutuksiksi laskettiin nyt 1143 henkilötyövuotta, kun arvio vuonna 1995 oli noin 990 henkilötyövuotta.

Kongressien kesto on selvityksen mukaan hieman lyhenemään päin. Keskimääräinen kongressivieras viipyi Suomessa viime vuonna keskimäärin 5,2 vuorokautta eli yli puoli vuorokautta vähemmän kuin kolme vuotta aiemmin.

Useampi kuin joka neljäs eli 27 prosenttia ulkomaisista kongressivieraista matkailee kokouksen yhteydessä myös muualla Suomessa. Suosituimpia kohteita olivat Helsinki, Lappi ja Järvi-Suomi. Lähes yhtä moni käväisee myös lähinaapurimaissa, Ruotsissa, Venäjällä tai Virossa.

Kolme neljästä Suomessa ensi kertaa

Keskimääräinen kongressivieras käytti vuorokaudessa rahaa 1225 markkaa, josta noin kolmannes kului kongressimaksuun ja liki 30 prosenttia majoitukseen. Ostoksiin kului keskimäärin 91 markkaa ja ravintoloihin ja kahviloihin 103 markkaa päivässä.

Kyselyyn vastanneet pitivät Suomea edelleen kalliina maana, mutta erittäin kalliiksi sen arvioi nyt entistä harvempi kuin edellisessä tutkimuksessa. Kolmea vuotta aiemmin vierailta kuluikin päivässä rahaa hieman enemmän eli keskimäärin 1400 markkaa.

Viime vuonna Suomeen tulleista ulkomaisista kongressivieraista 72 prosenttia kävi täällä ensimmäistä kertaa. Lähes kaikki katsoivat sekä Suomen että kongressin ylittäneen odotukset ja olivat valmiit suosittelemaan Suomea myös ystävilleen ja tuttavilleen. Aiempien tutkimusten tavoin Suomessa arvostettiin edelleen eniten turvallisuutta.

Suurin osa kongressivieraista saapui Suomeen viime vuonnakin Länsi-Euroopasta. Kolmen vuoden takaiseen selvitykseen verrattuna itäeurooppalaisten vieraiden osuus oli kuitenkin kasvanut 6 prosenttiyksikköä ja länsieurooppalaisten osuus vähentynyt 9 prosenttiyksikköä.

Viime vuoden kongressitutkimuksen toteutti Suomen Matkailun Kehitys Oy ja siihen vastasi yli 1500 osanottajaa 14 kansainvälisestä kongressista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.