Tutkimus: Suomalaisten työhyvinvointi heikentynyt – sairaana työskentely, työtylsistyminen sekä irtisanoutumisaikeet kasvussa

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten työhyvinvointi on heikentynyt jälleen 10:26
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten työhyvinvointi on heikentynyt jälleen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten työhyvinvointi on heikentynyt viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana. 

Muutos näkyy etenkin työn imun vähentymisenä ja työssä tylsistymisen lisääntymisenä. Myös sairaana työskentely on yleistynyt, ja irtisanoutumisaikeet ovat kasvussa etenkin johtajilla ja nuorilla aikuisilla, selviää Työterveyslaitoksen seurantatutkimuksesta.

Vastaajista noin 40 prosenttia kertoi tehneensä töitä sairaana vähintään kahdesti edellisen puolen vuoden aikana.

– Kun ihminen on kuormittunut, hän työskentelee sairaana, jotta selviäisi tehtävistään. Sairaana työskentely kuitenkin kuormittaa entisestään ja näkyy myöhemmin työkyvyn huonontumisena ja sairauspoissaoloina, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen tiedotteessa.

Työhyvinvoinnin heikentyminen voi näkyä esimerkiksi irtisanoutumisina. Tutkimuksen mukaan irtisanoutumista harkitsevat entistä useammin siis johtajat ja nuoret aikuiset. Alle 36-vuotiaista jo noin joka kolmas on harkinnut työpaikan vaihtoa usein, sitä vanhemmista noin joka neljäs.

Tutkimustulokset perustuvat kahteen väestökyselyaineistoon, joista ensimmäinen kerättiin kesällä 2021 ja toinen kesällä 2023 sekä loppuvuonna 2023. Kyselyyn vastanneet olivat työssäkäyviä 18–65-vuotiaita suomalaisia.

"Ykköseksi nostan huonon johtamisen" – Outi on joutunut vaihtamaan työpaikkaa jo kolme kertaa 6:57
Katso myös Outin tarina: "Ykköseksi nostan huonon johtamisen" – Outi on joutunut vaihtamaan työpaikkaa jo kolme kertaa.

Johtajilla korostuu liiallinen työmäärä

Esihenkilöiden ja johtotehtävissä työskentelevien työhyvinvointi on tutkimuksen mukaan heikentynyt samoin kuin monet hyvinvointia edistävät voimavarat työssä. Esihenkilöt kokevat aiempaa vähemmän pätevyyttä, menestymistä, oppimisen mahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä.

Työntekijöihin verrattuna johtajien kuormitustekijöissä korostuu liiallinen työmäärä. Työntekijöistä joka neljäs koki työmääränsä liialliseksi, johtajista lähes joka toinen.

– Tyypillisesti esihenkilöt ja johtajat kokevat työssään työntekijöitä enemmän esimerkiksi työn imua, mutta nyt tämä ero on kuroutumassa umpeen. Se, että meillä on työpaikoilla inhimillistä ja hyvää johtamista, edellyttää, että johtajat voivat työssään hyvin, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Janne Kaltiainen tiedotteessa.

Johtajien ja esihenkilöiden työn kuormittavuudesta kertoo se, että heistä peräti 45 prosenttia oli työskennellyt sairaana vähintään kahdesti viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana.

Työuupumuksen yleistyminen pysähtynyt

Työuupumuksen yleisyydessä ei ole tutkimuksen mukaan tapahtunut muutoksia kesän ja loppukesän 2023 välillä. Sekä työntekijöistä että johtajista joka neljännellä on joko riski työuupua tai he jo kärsivät todennäköisestä työuupumuksesta.

– On tärkeää, että työuupumuksen yleistyminen on nyt pysähtynyt. Koska kuitenkin tiedämme työn imun ja työssä tylsistymisen vaikutukset terveyteen ja tuottavuuteen, ovat niissä tapahtuneet kielteiset muutokset huolestuttavia, Hakanen sanoo tiedotteessa.

Työuupumuksen oireita esiintyy yhtä lailla niin nuorilla aikuisilla kuin vanhemmillakin.

Etätyö on tutkimuksen mukaan yhteydessä suurempaan työssä tylsistymiseen ja yksinäisyyteen. Mahdollisina hyötyinä ovat tasapainoisempi työn määrä ja vähäisempi fyysinen kuormittuminen työssä.

Lue myös:

    Uusimmat