Onko burnout nuorten aikuisten vitsaus? Tästä syystä moni uupuu jo ennen työelämää

Ovatko milleniaalit heikko pullamössösukupolvi? Tästä syystä nuoret uupuvat 2:40
Ovatko milleniaalit "heikko pullamössösukupolvi", jotka eivät kestä nykyajan työelämää? Katso psykologi ja tietokirjailija Anniina Virtasen vastaus.

Burnout eli työuupumus liitetään keskusteluissa usein nuorten aikuisten ongelmaksi. Todellisuudessa työuupumusta on kaiken ikäisillä.

Tietokirjailija ja psykologi Anniina Virtanen ei allekirjoita väitettä, jonka mukaan milleniaalit olisivat vanhempia sukupolvia ”heikompia”.

– En missään nimessä allekirjoita ajatuksia, että olisimme joku pullamössösukupolvi. Maailma, jossa 20–30 -vuotiaat ovat syntyneet oli hyvin erilainen kuin mihin meidän vanhempamme syntyivät, Virtanen tokaisee MTV Uutisten Masennusmyytit -sarjassa.

"Saikuttavatko" mielenterveyshäiriöistä kärsivät turhaan? 1:51
"Saikuttavatko" mielenterveyden häiriöistä kärsivät turhaan? Katso vastaus videolta!

Virtanen sanoo, että usein nuoret aikuiset tulevat työelämään jo valmiiksi uupuneina. 

Yhteiskunta ja sen luomat paineet ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella.

– Nykyään opinnoissa ja koulussakin paljon puhutaan siitä, että se on aika suorituskeskeistä. On kovat paineet valmistua nopeasti koulusta. 

– Taloudellinen tilanne voi olla sellainen, että joutuu tekemään paljon töitä opintojen ohella. Ei ole ehkä vuosikausiin ollut lomaa ollenkaan.

– Kyllähän siinä aikamoinen kuormitus on saattanut kertyä, ja tietenkin työelämän tuleminen nuorelle on aika haastava ja kuormittava tilanne, Virtanen sanoo.

Juttu jatkuu infoboksin jälkeen.

Miten mielenterveyskriisi ratkaistaan?

Uudessa Masennusmyytit-sarjassa rikotaan masennukseen ja mielenterveyteen liittyviä uskomuksia ja olettamuksia. Ensimmäisessä jaksossa kansanedustaja Ville Merinen eli terapeutti-Ville pureutuu terveystoimittaja Nelli Hyttisen kanssa masennuksen ratkaisuihin. 

Sarjan viimeisessä jaksossa Salla Tuovila kertoo, miten mielenterveys sotki hänen raha-asiansa ja vei lopulta luottotiedot. Jaksossa myös sosiaalityön asiantuntija Riikka Mettälä kertoo, miten taloudellinen tilanne vaikuttaa mielenterveyshoitoon. Katso kaikki jaksot  MTV Katsomosta

Psykologi muistuttaa, että nuoret tarvitsevat työelämään siirtyessään tukea ja perehdytystä kokeneemmilta työntekijöiltä ja esihenkilöiltä.

– Se ei valitettavasti aina toteudu, hän harmittelee.

Onko työuupumuksesta tullut muoti-ilmiö?

Noin 25 prosenttia suomalaisista kärsii jossain vaiheessa työuraa työuupumusoireista. Virtanen pitää lukua korkeana ja on huolissaan sen yleisyydestä.

– Valitettavasti välillä törmää sellaisiin ajatuksiin, että kaikkihan me nuoret uuvutaan ja kukapa ei olisi kokenut työuupumusta urallaan. On huolestuttavaa, että uupumuksesta on tullut niin normaalia.

Virtanen kuitenkin murtaa myytin, jonka mukaan työuupumuksesta ja siitä avautumisesta olisi tullut muoti-ilmiö. 

Tietokirjailija sanoo, että työuupumusta on tutkittu vuosikymmeniä ja se on tunnistettu jo vuosikausia sitten.

– Tunnistan tämän keskustelun mediasta, jossa on paljon selviytymistarinoita. Niissä uupuneet vaihtavat uudelle alalle ja löytävät kutsumuksen ja uupumuksesta seurasikin jotain hyvää. 

– Ei se silti muotiasia ole, koska se ei ole mikään viime vuosina putkahtanut ilmiö, Virtanen painottaa.

Pitääkö työelämän muuttua? 17:57
Katso Masennusmyyttien kolmas jakso, joka käsitteli burnoutiin eli työuupumukseen liittyviä myyttejä!

Lue kaikki Masennusmyytit-sarjan artikkelit täältä.

Lue myös:

    Uusimmat