Tutkimus: Suoliston bakteerit vaikuttavat diabetesriskiin – tee tämä muutos lautasella

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko pitkäaikaissairauksille altistavat asiat? Videolla kerrotaan viisi riskitekijää.

Suoliston monipuolinen ja rikas bakteerikanta saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella liittyä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Myös diabetesta lievempi insuliiniaineenvaihdunnan heikentyminen on tällöin harvinaisempaa.

JAMA Network Open -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 2 200 hollantilaisen seurantatietoihin. Seurannan aikana 190 osallistujaa sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Kun tutkijat selvittivät osallistujien suolistojen bakteerikantoja ulostenäytteistä, he havaitsivat insuliiniresistenssin ja tyypin 2 diabeteksen harvinaisemmaksi potilailla, joiden bakteerikannat olivat rikkaita. Analyysi paljasti 12 bakteeriryhmää, jotka erityisesti liittyivät pienempään sairastumisriskiin.

Lisää kuitua lautaselle

Kyseiset bakteerit olivat kaikki butyraattia tuottavia bakteereja. Butyraattia syntyy ravintokuidun fermontoituessa, ja se on yhdistetty suotuisiin terveysvaikutuksiin aikaisemminkin. Tässä tutkimuksessa butyraatin pitoisuuksia ei kuitenkaan mitattu.

Hollantilaisten havainnot viittaavat suoliston bakteerikantojen vaikuttavan diabetesriskiin riippumatta monista elintavoista ja muista taustamuuttujista. Havainnot saattavat myös selittää sitä, miksi kuitupitoinen ruokavalio voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Vierailimme Heurekassa selvittämässä, mitä ruoalle tapahtuu elimistössä.

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat