Tutkimus selvitti: Tämä maa on paras paikka selvitä yhteiskunnallisesta romahduksesta

Ovatko ilmastonmuutos ja talouskasvu ristiriidassa? Sitran mukaan ei 2:31
Katso video: Ovatko ilmastonmuutos ja talouskasvu ristiriidassa?

Uusi-Seelanti on maailman paras paikka selviytyä yhteiskunnallisesta romahduksesta maailmanlaajuisesti, uusi tutkimus kertoo. Uuden-Seelannin lisäksi kärkisijoille yltävät Islanti, Iso-Britannia, Tasmania ja Irlanti. Asiasta uutistoi muun muassa Guardian.

Romahdus voisi tutkijoiden mukaan olla seurausta monista shokeista, kuten finanssikriisistä, ilmastonmuutoksen vaikutuksista, luontokadosta ja koronan kaltaisesta tai vaikeammasta pandemiasta. Shokki voi olla myös yhdistelmä kaikista näistä, tutkijat sanovat.

Tutkijat arvioivat maiden kestävyyttä shokkeja vastaan eri tekijöiden avulla, kuten maiden mahdollisuutta kasvattaa ruokaa, suojella rajoja massamuutolta, ylläpitää sähköverkkoa ja jonkin verran omaa tuotantokapasiteettia.

Lauhkeilla alueilla sijaitsevat saaret pärjäsivät tutkimuksessa hyvin. Niiden eduksi nähtiin myös alhainen väestömäärä. Uudella-Seelannilla oli näiden lisäksi runsaasti maatalousmaata ja vesivoimaenergian kapasiteettia, joka suojasi sitä romahduksen pahimmilta vaikutuksilta.

Tutkimus korostaa tekijöitä, joista maiden on huolehdittava ollakseen kestäviä shokkeja vastaan.

Globaali, energiaintensiivinen teollisuusyhteiskunta näyttäytyy tutkimuksen tehneille tutkijoille poikkeavalta ajanjaksolta koko ihmiskunnan historiaa vasten. Tutkijat arvioivat ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen ylikäytön ja väestönkasvun osoittavan, että sivilisaatio on ajautunut vaaralliseen tilaan.

Tutkija Aled Jonesin toteaa olleen onni, että viime vuosien suuret kriisit, kuten laaja-alainen ruokakato, finanssikriisi ja pandemia, sattuivat eri aikaan.

– Ne olisivat voineet osua myös samalle vuodelle. Siinä olemme onnekkaita, Jones toteaa.

Jonesin uskoo kuitenkin poliitikkojen pystyvän vastaamaan kriiseihin ja muuttamaan asioita, mikäli he todella haluavat. Maiden hallitukset ovat toimineet esimerkiksi pandemian aikana hyvin pikaisesti.

– Voisin huolestua näistä tapahtumista enemmän, mutta haluan uskoa, että voimme oppia nopeasti näistä asioista. Yhteiskuntien jälleenrakennuksien onkin nyt toimittava käännekohtana, Jones sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat