Kohtaako ihmiskunta pian loppunsa? Arvio: ”Erittäin todennäköisesti vuoteen 2050 mennessä”

Ihmiskunta saattaa hyvinkin elellä viimeisiä vuosikymmeniään, uutisoi Independent. Ilmastonmuutos on ajamassa planeettamme kaoottiseen tilaan. Ihmiskunta ei ole reagoinut siihen riittävän nopeasti ja tällä toimettomuudellamme voi olla vakavat seuraukset.

Breakthrough -niminen tutkimusryhmä on tehnyt ihmiskuntaa pahimmin uhkaavista asioista julkaisun, joka on karua luettavaa.

– Ihmiskunta on matkalla kohti sukupuuttoa ja tulee myös kohtaamaan oman hävityksensä karmeimmalla mahdollisella tavalla, sanovat tutkijat David Spratt ja Ian Dunlopp raportissaan.

David Spratt on johtava tutkija Breakthrough -tutkimusryhmässä ja Ian Dunlop on toiminut fossiilisten polttoaineiden teollisuuden alalla johtavassa asemassa esimerkiksi Royal Dutch Shellissä.

Maapallon elinolot vaarassa muuttua täysin sietämättömiksi

Tutkijoiden mukaan ihmiskunta on epäonnistunut yrityksissään vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia kaasuja.

Julkaisussa esitetyn arvion mukaan maapallon keskilämpötila saattaa nousta esiteollisesta ajasta laskien jopa kolme celsius -astetta vuoteen 2050 mennessä.

Näin roima keskilämpötilan nousu aiheuttaisi ”pannuhuone” -ilmiön, jossa maapallon elinolot muuttuisivat sietämättömiksi.

Sulavat jäätiköt nostaisivat merenpintaa hyvin radikaalisti ja nopeasti.

Tiedemiehet ovat varoittaneet jopa neljän asteen noususta keskilämpötilassa ja sillä olisi tuhoisat ja peruuttamattomat seuraukset suurimmalle osalle maapallon ekosysteemeistä.

Vaikka lämpötila nousisi vain kaksi celsius -astetta, sillä olisi silti vakavia seurauksia: yli miljardin ihmisen pitäisi muuttaa pois nykyisiltä asuinalueiltaan.

Ilmastonmuutos ajaa ihmiskuntaa myös eripuraan

Ilmakehän suihkuvirtaukset ovat jo muuttuneet epävakaiksi ja aiheuttaneet merkittäviä muutoksia esimerkiksi Aasian ja Länsi-Afrikan monsuuneihin.
​​​​​​​Pohjois-Amerikassa puolestaan on ollut äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten lämpöaaltoja, joita ovat seuranneet metsäpalot.

Tulvat, metsäpalot, äärimmäinen kuivuus ja kuumuus ovat jo nyt aikaansaaneet ongelmia ravinnon tuotannossa.

Tällainen on omiaan ajamaan yhteiskuntaa kaaokseen – ei siis riitä, että maapallolla kärsitään äärimmäisistä sääilmiöistä. Ruuan puute voi ajaa kansakunnat myös kiistoihin keskenään.
Seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana luvassa voi olla myös suuria konflikteja.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja