Ilmastonmuutoksen tuore raportti julki: Nämä ovat toimimattomuuden seuraukset ihmisille ja planeetalle – laajaa tuhoa

Ilmastonmuutoksen lietsomat äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat yhä enemmän tuhoa – näihin kymmeneen maahan ilmiöt vaikuttavat koviten 2:08
Ilmastonmuutoksen lietsomat äärimmäiset sääilmiöt aiheuttavat yhä enemmän tuhoa – näihin kymmeneen maahan ilmiöt vaikuttavat kovimmin

Ilmastonmuutos vaikuttaa miljardien ihmisten elämään ja aiheuttaa luonnossa laajaa tuhoa. Näin hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC tiivistää kuudennen arviointiraporttinsa sisällön. Raportti tarkastelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia, sopeutumista ja haavoittuvuuksia. Raportin laatimiseen ovat osallistuneet sadat tutkijat eri puolilta maailmaa. 

– Tämä raportti on vakava varoitus toimimattomuuden seurauksista, sanoo IPCC:n puheenjohtaja Hoesung Lee tiedotteessa.

Yli sata ilmastonmuutoksen aiheuttamaa riskiä

Raportin mukaan 3,3-3,6 miljardia ihmistä elää hyvin riskialttiissa olosuhteissa ilmaston lämmetessä. Ilmastopaneeli listaa kaikkiaan 127 riskiä, joita ilmaston lämpeneminen aiheuttaa eri puolilla maapalloa. Tässä muutama esimerkki: äärimmäiset sääilmiöt, luontokato, metsäpalojen lisääntyminen, ruuantuotannon vaikeutuminen, vesipula, tulvat, lämpöaallot, merenpinnan nousu, lajien sukupuutot. 

Erilaiset sään ääri-ilmiöt tapahtuvat samanaikaisesti ja niiden seurauksia on vaikea hallita. Jo nyt miljoonat ihmiset kärsivät ruoka- ja vesipulasta erityisesti Afrikassa, Aasiassa, Väli- ja Etelä-Amerikassa, pienissä saarivaltioissa ja arktisella alueella.

– Ilmastonmuutos on haudanvakava ja kasvava uhka hyvinvoinnillemme ja planeetan terveydelle. Se, miten tänään toimimme, määrittää ihmisten sopeutumisen ja luonnon reagoimisen kasvaviin ilmastoriskeihin, varoittaa Hoesung Lee.

Tarvitaan sekä sopeutumista että päästövähennyksiä

Kun ilmaston lämpeneminen saavuttaa 1,5 asteen rajan, sillä on peruuttamattomia seurauksia. Jo nyt ilmasto on lämmennyt 1,1 astetta esiteollisesta ajasta. 

Raportin mukaan nyt tarvitaan sekä sopeutumista ilmastonmuutokseen että kasvihuonekaasupäästöjen nopeaa vähentämistä. Toistaiseksi toimenpiteet ovat olleet riittämättömiä erityisesti köyhimmillä alueilla, mutta myös muualla.

– Tämä raportti tunnustaa ilmaston, luonnon monimuotoisuuden ja ihmiskunnan keskinäisen riippuvuuden. Se myös yhdistää luonnontieteen, yhteiskuntatieteen ja taloustieteen voimakkaammin kuin aiemmat IPCC-raportit. Se painottaa välittömien ja kunnianhimoisempien toimien tärkeyttä ilmastonmuutoksen riskeihin vastaamisessa. Puolittaiset toimenpiteet eivät enää riitä, varoittaa Hoesung Lee.

Monilta kaupungeilta puuttuvat varautumissuunnitelmat

Raportissa kiinnitetään huomiota erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, riskeihin ja sopeutumiseen kaupungeissa, koska jo yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa.

Lämpöaallot, myrskyt, tulvat ja merenpinnan nousu uhkaavat sekä kaupunkien asukkaita että rakenteita kuten energia- ja kuljetusverkostoa.Tästä huolimatta monissa kaupungeissa ei ole tehty minkäänlaisia varautumissuunnitelmia.

– Yhdessä lisääntyvä kaupungistuminen ja ilmastonmuutos luovat monimutkaisia riskejä erityisesti sellaisissa kaupungeissa, joissa asutus laajenee suunnittelemattomasti, köyhyys ja työttömyys ovat isoja ongelmia ja peruspalveluista on pulaa, arvioi Debra Roberts, yksi IPCC-työryhmän puheenjohtajista.

Monimuotoinen luonto suojaa ilmastonmuutoksen seurauksilta

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeyttä korostetaan raportissa.

– Terveet ekosysteemit ovat sopeutuvampia ilmaston muuttumiseen ja tuottavat elintärkeitä palveluja kuten ruokaa ja puhdasta vettä. Kunnostamalla heikentyneitä ekosysteemejä ja suojelemalla 30-50 prosenttia elinympäristöistä maalla, vesissä ja meressä, voimme hyötyä luonnon kyvystä sitoa ja varastoida hiilidioksidia. Siihen tarvitaan kuitenkin rahoitusta ja poliittista tukea, huomauttaa Hans-Otto Pörtner, yksi IPCC:n työryhmän puheenjohtajista.

Tutkijat huomauttavat, että ilmastonmuutos kietoutuu muihin maailmanlaajuisiin ilmiöihin kuten luonnonvarojen ylikulutukseen, kaupungistumiseen, sosiaaliseen epätasa-arvoon, ääri-ilmiöiden aiheuttamiin tuhoihin ja pandemiaan.

– Raporttimme osoittaa, että näitä haasteita vastaan taisteleminen koskettaa kaikkia: hallituksia, yksityistä sektoria, kansalaisyhteiskuntaa, luettelee Debra Roberts.

Lue myös:

    Uusimmat