Nasa varoittaa: Vuosi 2020 oli historian kuumin, tuhot dramaattisia – mutta vain "esimakua tulevasta"

Ilmastonmuutos koettelee Alaskaa, jossa jäätikön sulamistahti on ennen näkemätön – sulaminen tekemässä megatsunamin mahdolliseksi 6:33
Katso video: Ilmastonmuutos koettelee Alaskaa, jossa jäätikön sulamistahti on ennennäkemätön – sulaminen tekemässä megatsunamin mahdolliseksi.

Maapallolla koettiin mittaushistorian kuumin vuosi, kertoo Nasa.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa on julkaissut mittaustuloksensa maapallon pintalämpötilasta viime vuoden osalta. Tulos on kaikkien aikojen korkein, niukalla erolla edelliseen ennätysvuoteen 2016.

Käytännössä eroa vuoteen 2016 ei voida tarkkaan sanoa, sillä Nasan tulos jää virhemarginaalin sisälle.

Samankaltaisiin tuloksiin ovat päätyneet useat muutkin tahot, jotka ovat sijoittaneet viime vuoden joko vuoden 2016 tasolle tai aavistuksen sen alle, kertoo The Guardian.

Kun vuodet laitetaan aikajanalle, suunta on dramaattinen, sanoo Nasan Goddardin avaruustutkimusinstituutin johtaja Gavin Schmidt.

– Viimeiset seitsemän vuotta ovat olleet rekisterimme lämpimimmät. Se alleviivaa jatkuvaa ja dramaattista lämpenemistä, Schmidt sanoo.

– Tällä trendillä, ihmisen vaikutuksen lisääntyessä ilmastoon, saamme odottaa ennätysten jatkuvaa rikkoutumista.

Ilmastotuhoista jo nyt valtavia vahinkoja

Nasa varoittaa, että ilmastonmuutoksen aiheuttamat pitkän aikavälin muutokset tulevat vaikuttamaan ihmisten elämänlaatuun ja turvallisuuteen.

Nousevat lämpötilat aiheuttavat muun muassa jäätiköiden sulamista, mikä nostaa merien pintoja sekä voimistaa myrskyjä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa koettiin viime vuonna ennennäkemätön hurrikaanikausi ja laajoja, kuivuuden lietsomia maastopaloja länsirannikolla.

"Rauhan tekeminen luonnon kanssa on 21. vuosisadan määrittävä tehtävä."

– Antonio Guterres, YK:n pääsihteeri

Yhdysvaltojen Kansallinen valtameri- ja ilmakehäjärjestö laski, että viime vuonna maata runteli 22 ilmasto- tai sääkatastrofia, joiden kunkin aiheuttamat tuhot ylittivät miljardi dollaria.

Näissä luonnonmullistuksissa kuoli yhteensä 262 ihmistä. Aineelliset tuhot nousivat 95 miljardiin.

YK: Jopa 3-5 asteen lämpeneminen uhkana

Nasan Schmidt painottaa, että tilanne on vain pahenemassa.

– Tämä ei ole uusi normaali. Tämä on esimakua tulevasta.

Maailman maiden johtajien on määrä kokoontua tänä vuonna Skotlantiin YK:n johdolla puimaan ilmastokriisiä. Pyrkimyksenä on sopia toimista Pariisin ilmastokokouksessa 2015 sovittujen asioiden lisäksi.

Pariisissa asetettiin tavoitteeksi 1,5 asteen lämpeneminen esiteolliseen aikaan verrattuna.

– Olemme matkalla kohti katastrofista 3-5 asteen lämpenemistä tämän vuosisadan aikana, varoittaa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres The Guardianissa.

– Rauhan tekeminen luonnon kanssa on 21. vuosisadan määrittävä tehtävä. Sen pitää olla tärkein prioriteetti kaikilla, kaikkialla.

Lue myös:

    Uusimmat