Brittiläinen tutkimus nimesi ruokia, joiden runsas syöminen on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua sekä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin keski-iässä.
Oxfordin yliopiston tutkijat ovat löytäneet kaksi englantilaisten sydämille tuhoisaa ruokavaliota.
Ensimmäinen sisältää runsaasti suklaata, leivonnaisia, voita ja vaaleaa leipää, mutta vain vähän tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Toinen sisältää runsaasti sokerisia virvoitusjuomia, hedelmämehuja, suklaata, leivonnaisia, pöytäsokeria, hilloja sekä vähän voita sekä runsasrasvaisia juustoja.
Suklaan, leivonnaisten, voin, vaalean vähäkuituisen leivän, sokeristen limujen, hedelmämehujen, pöytäsokerin sekä hillojen syömisen vähentäminen voikin pienentää riskiä sairastua sekä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin keski-iässä, tutkijat toteavat tiedotteessa.
BMC Medicine -tiedelehdessä ilmestyneet tulokset perustuvat yli 116 000 brittiläisen otantaan, jotka raportoivat tutkijoille päivittäisistä syömisistään 2–5 kertaa keskimäärin viiden vuoden seurannan aikana. Osallistujien keski-ikä oli 56 vuotta. Tieto osallistujien sydänsairauksista ja kuolleisuudesta saatin sairaala- sekä kuolintilastoista.