Tutkimus selvitti ruoat, joilla mässäily voi johtaa kuolemaan jo keski-iässä

Lihavuusleikkaus auttoi Nina Kyyhkystä laihtumaan 3:49
Nina Kyyhkysen paino lähti nousuun reumaan sairastumisen jälkeen. Lihavuusleikkauksen läpikäynyt nainen kertoo, millainen vaikutus hoidolla oli hänen elämäänsä.

Brittiläinen tutkimus nimesi ruokia, joiden runsas syöminen on yhteydessä kohonneeseen riskiin sairastua sekä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin keski-iässä.

Oxfordin yliopiston tutkijat ovat löytäneet kaksi englantilaisten sydämille tuhoisaa ruokavaliota.

Ensimmäinen sisältää runsaasti suklaata, leivonnaisia, voita ja vaaleaa leipää, mutta vain vähän tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Toinen sisältää runsaasti sokerisia virvoitusjuomia, hedelmämehuja, suklaata, leivonnaisia, pöytäsokeria, hilloja sekä vähän voita sekä runsasrasvaisia juustoja.

Suklaan, leivonnaisten, voin, vaalean vähäkuituisen leivän, sokeristen limujen, hedelmämehujen, pöytäsokerin sekä hillojen syömisen vähentäminen voikin pienentää riskiä sairastua sekä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin keski-iässä, tutkijat toteavat tiedotteessa.

BMC Medicine -tiedelehdessä ilmestyneet tulokset perustuvat yli 116 000 brittiläisen otantaan, jotka raportoivat tutkijoille päivittäisistä syömisistään 2–5 kertaa keskimäärin viiden vuoden seurannan aikana. Osallistujien keski-ikä oli 56 vuotta. Tieto osallistujien sydänsairauksista ja kuolleisuudesta saatin sairaala- sekä kuolintilastoista.

Sokeri ja kova rasva vaaraksi sydämelle

Tulokset perustuvat brittiläiseen aineistoon, mutta myös suomalaisten sydänterveydelle edellä mainitun kaltaiset ruokavaliot ovat varsin huono vaihtoehto. Tutkimuksessa on puutteensa, mutta runsaasti kovia rasvoja ja sokeria sisältävän ruokavalion tiedetään ennestään olevan pahaksi terveydelle.

Runsas kovan rasvan saaminen ruokavaliosta nostaa veren kolesterolipitoisuutta. Liika kolesteroli ahtauttaa valtimoita ja vaikeuttaa veren virtausta, mikä lisää esimerkiksi sydänkohtauksen vaaraa.

Runsas sokerin saanti altistaa ylipainolle, joka puolestaan on sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Sokeripitoinen ruokavalio reikiinnyttää hampaita, ja huonon suun terveyden tiedetään olevan yhteydessä sydänriskeihin.

Katso alla olevalta videolta, kuinka paljon sokeria suositut välipalat sisältävät.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26

Lue myös:

    Uusimmat