Tutkimus: Ruokavalio voi muokata geenejä – näyttelijälegenda esimerkkinä!

Tutkijat ovat nostaneet edesmenneen näyttelijä Audrey Hepburnin esimerkikseen tutkimuksessa, jolla pyritään selvittämään ruokavalion vaikutuksia geeneihin ja geeniperimään. Tutkimuksen mukaan ruokavalio muokkaa geenejä ja vanhemmat saattavat siirtää huonosta ruokavaliosta johtuvat sairautensa lapsilleen.

Elokuvan Aamiainen Tiffanylla tähti ja tyyli-ikoni, englantilais-hollantilainen Audrey Hepburn oli tunnettu hyvin hoikasta ja hennosta ruumiinrakenteestaan. Audreyn hoikkaakin hoikempi vartalo oli seurausta sodan aikana kärsitystä aliravitsemuksesta.

Hollannin historiassa nälkävuosina tunnettu aika tuhosi Audreyn terveyden loppuelämäksi. Tuolloin 16-vuotias Hepburn söi ravinnokseen vain tulppaanien sipuleita ja yritti valmistaa ruohosta leipää. Tämän seurauksena hän kärsi koko elämänsä anemiasta, keltaisuudesta, hengitysvaikeuksista ja kroonisista verisairauksista, kunnes menehtyi paksusuolen syöpään 63-vuotiaana.

Nyt johtavat tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että hänen geeninsä muuttuivat pitkäaikaisen aliravitsemuksen seurauksena.

Ruokavalio muokkaa geenejä

Joukko tutkijoita on kirjoittanut kirjan siitä, miten yksipuolinen ruokavalio muuttaa geenejä pysyvästi, ja käyttävät Audrey Hepburnia kirjassa esimerkkinä.

– Alamme pikkuhiljaa ymmärtää, ettemme ole syntyneet valmiiden geenien kanssa, vaan ne muokkautuvat koko elämämme ajan, kertoo tohtori Nessa Carey, yksi kirjan kirjoittajista.

– Geenejä pystytään muuttamaan elämäntavan, ympäristön ja ruokavalion avulla.

Hepburnin tapaus on vain yksi monien joukossa. Monia muitakin sodan aikana aliravitsemuksesta kärsineitä ihmisiä on tutkittu, ja tulokset paljastavat vakavia huonon ruokavalion seurauksena syntyneitä vaurioita.

Vanhemmat siirtävät sairautensa lapsilleen

Tutkijat ovat huolissaan vanhempien yksipuolisesta ruokavaliosta, koska sillä on luultua suurempi vaikutus heidän syntymättömään lapseensa ja tämän terveyteen. Joidenkin teorioiden mukaan syntymätön lapsi kärsii aliravitsemuksesta, jos hänen äitinsä syö yksipuolisesti. Usein lapsi syntyy maailmaan normaalin kokoisena, mutta aliravittuna.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että sodan aikana aliravitsemuksesta kärsineiden lapset ja lapsenlapset kärsivät myös aliravitsemuksen aiheuttamista oireista, vaikka heidän ruokavalionsa olisikin kunnossa.

Myös liiallinen ja liian rasvaisen ruuan syöminen aiheuttaa samankaltaisia vaikutuksia. Erään tutkimuksen mukaan lapsilla, joiden isät ylensöivät, oli suurempi riski sairastua diabetekseen kuin terveen ruokavalion omaavien isien lapsilla.

Tomaatti tekee hyvää.

Pidä huolta lapsestasi ruokavalion avulla

Clinical Epigenetics -lehden mukaan ruoka-aineet, kuten tomaatti, tofu, parsakaali, valkosipuli, parsa ja vihreä tee aktivoivat geenejä, mitkä estävät kasvainten syntymistä.

– Uudet tutkimustulokset vahvistavat ajatusta, että sillä, mitä syömme on kauaskantoiset seuraukset, ja syömällä terveellisesti pidämme huolta tulevasta sukupolvesta, tohtori Casey huomauttaa.

– Ehkäpä me todella olemme seurausta siitä, mitä vanhempamme söivät.MTV3/Helmi

Kuvat: Getty Images, Shutterstock, Lehtikuva

Lähde: Dailymail.co.uk, The Epigenetics Revolution by Dr Nessa Carey

Lue myös:

    Uusimmat