Mainos

Tutkimus: Runsas alkoholinkäyttö voi muuttaa varsinkin miesten aivojen toimintaa

Pitkäaikainen ja runsas alkoholinkäyttö näkyy nuorten aikuisten aivojen toiminnassa, selviää Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimuksesta. Juomisen haitat saattavat tutkimuksen mukaan olla miehillä suuremmat kuin naisilla.

Tutkimuksessa 23–28-vuotiaiden koehenkilöiden aivojen hermosoluja aktivoitiin magneettipulssilla. Tutkittavan ryhmän jäsenet olivat käyttäneet paljon alkoholia kymmenen vuoden ajan. Verrokkiryhmässä oli vähän tai ei ollenkaan alkoholia juoneita. Juomamiesten aivot reagoivat pulssiin suurimmalla aktiivisuudella.

Tulos oli yllätys, koska tutkijat odottivat naisten aivojen reagoivan vahvemmin.

Myös aivojen GABA-hermovälittäjäainejärjestelmään liittyvä sähköinen aktiivisuus oli miehillä suurempaa.

– Alkoholi näyttää siis aiheuttavan sekä sähköisessä että kemiallisessa hermoviestinvälityksessä miehillä huomattavampia muutoksia kuin naisilla, erikoislääkäri Outi Kaarre selittää yliopiston tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että alkoholinkäyttö näkyi aivoissa, vaikka kukaan tutkittavista ei täyttänyt päihdehäiriön kriteereitä.

– Nuorten alkoholinkäyttöön olisikin ehkä syytä puuttua tiukemmin. On myös selvitettävä, miten alkoholinkäytön erilaiset vaikutukset miehiin ja naisiin ilmenevät ja tulisiko ne ottaa huomioon alkoholismin lääkehoidoissa, Kaarre sanoo.

Äänestys

Oletko huomannut alkoholinkäytön aiheuttaneen muutoksia ihmisissä?

Kyllä

En

Oletko huomannut alkoholinkäytön aiheuttaneen muutoksia ihmisissä?

Kyllä 89%

En 11%

89%
11%
ääniä 2929 kpl

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.