Mainos

Tutkimus: Rakastuminen on huumetta

Rakastuminen on todellakin huumetta. Lempi myös suistaa huumemaiseen riippuvuuteen, kertoo tuore tutkimus.

Rakastuminen voi aiheuttaa samanlaisen tunteen kuin vahvan huumeen kuten kokaiinin ottaminen - ja tuoda myös yhtä vahvan riippuvuuden. Tähän tulokseen päädyttiin brittiläisessä tutkimuksessa, joka selvitti, mitä kehossa tapahtuu rakastumisen aikana.

Lemmen saloja tutki Lontoossa toimiva National Addiction Centre. -Kun ihminen pihkaantuu, aivot vapauttavat dopamiinia. Se tuottaa samanlaisen euforian tunteen kuin kokaiinin tai amfetamiinin ottaminen, väittää tutkijaryhmän edustaja John Marsden. -Ihastuminen ja himo on todellakin kuin huumetta. Jäät haluamaan yhä lisää.

Rakastuminen toimii Marsdenin mukaan huumeiden kaltaisesti myös siinä, että sen paras teho hiipuu pois ajan myötä. Huumeiden tehohan heikkenee pitemmän käytön myötä. -Tutkimuksessa ilmeni, että rakkauden ensi hehku kestää vain kolmesta seitsemään vuotta, lemmentutkija kertoo.

Erikoinen tasapaino

Marsdenin ryhmä pyrki myös selvittämään, miksi me ihastumme johonkin ihmiseen mutta emme toiseen. Tavoitteena oli lisäksi tutkia, mitä ihmiset oikeasti etsivät ihanteellisesta partnerista.

Saadut tulokset viittaavat siihen, että ihmiset etsivät samanlaisia piirteitä kuin heissä itsessään on. Toisaalta etsimme Marsdenin mukaan myös erilaisuutta. -Meillä on taipumus mieltyä sellaisen ihmisen tuoksuun, jolla on hyvin erilainen immuunijärjestelmä (kuin itsellämme). Tämän myötä saamme etäisyyttä entiseen omaan perheeseemme.

-Biologiamme ajaa meidät etsimään täydellistä kompromissia samuuden ja erilaisuuden välillä. Haemme tätä tasapainoa koko ajan, kun joudumme arvioimaan kasvoja ja tuoksuja, tiedemies selittää.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.