Mainos

Tutkimus: Pitkäaikaissairaiden hoito huonolla tolalla

Tutkimuksessa selvitettiin astman, sepelvaltimotaudin, masennuksen ja nivelrikon hoitoa Hämeenlinnassa. Huonoin tilanne on sydänpotilaiden kuntoutuksessa

Pitkäaikaissairaiden hoito vastaa Kansanterveyslaitoksen tekemän tutkimuksen mukaan huonosti hoitosuosituksia. Edes vuosittaiset lääkäri- tai hoitajakäynnit eivät vastanneet suosituksia kuin osalla potilaista. Tutkijoiden mukaan luotettavakin tutkimustieto ja hoitosuositukset muuttuvat hoitokäytännöksi hitaasti.

Suomen Lääkärilehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin astman, sepelvaltimotaudin, masennuksen ja nivelrikon hoitoa Hämeenlinnassa. Kysely lähetettiin viime vuoden keväänä 1500:lle aikuiselle ja hoitoa arvioitiin vertaamalla sitä Käypä hoito -suosituksiin tai Lääkärin käsikirjaan.

Missään potilasryhmässä potilaiden enemmistön hoito ei vastannut hoitosuosituksia. Huonoin tilanne oli sydänpotilaiden kuntoutuksessa. Vaikka sydänpotilaiden kuntoutus on osoitettu vaikuttavaksi jo lähes 30 vuotta sitten, vain harvat pääsivät kuntoutukseen.

Moni koki jäävänsä vaille tarvitsemaansa hoitoa

Yli puolet astmaa, masennusta tai nivelrikkoa sairastavista ei ollut käynyt edeltävän vuoden aikana sairautensa vuoksi ollenkaan lääkärin vastaanotolla. Sepelvaltimotautia sairastavista lääkärissä oli käynyt vuoden sisään alle kaksi kolmasosaa.

Säännöllinen seurantakäynti on kirjattu vain astman Käypä hoito -suositukseen, mutta yleisesti on katsottu vuotuisen lääkärissäkäynnin kuuluvan pitkäaikaissairaan potilaan hoitoon. Myös lääkemääräystä uusittaessa lääkärin pitäisi henkilökohtaisesti tutkia potilas ja varmistua lääkehoidon tarpeesta.

Sepelvaltimotautia sairastavista joka viides ja muita pitkäaikaissairauksia sairastavista joka kuudes koki jäävänsä vaille tarvitsemaansa hoitoa.

Terveyspalvelujen käyttö vaihtelee eri puolilla maata enemmän kuin sairastavuuden perusteella voidaan selittää. Tässä tutkimuksessa selvitettiin hoidon tasoa Hämeenlinnassa. Vertailutietoa saadaan toistamalla kysely muilla paikkakunnilla nyt kehitetyllä menetelmällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.