Mainos

Tutkimus paljastaa: Tästä syystä äidit kantavat lastaan sylissään aina vasemmalla puolella

Kummalla puolella kehoa sinä kannattelet lastasi? Vasemmalla, eikö totta? Tiede todistaa, että useimmat vanhemmat toimivat näin, ja sille on olemassa kiehtova selitys.

Lasten kantaminen on asia, joka on saanut tutkijat raapimaan päätään jo pidemmän aikaa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että 70–85 prosenttia naisista ja tytöistä näyttäisi pitelevän vauvoja ja nukkeja juuri kehonsa vasemmalla puolella. Tämä tapa ei siis ilmaannu ainoastaan äitiyden myötä, sillä sama havaittiin jo esikouluikäisillä lapsilla. Miehillä näin ei ole, vaan he kantavat lapsia kummalla puolella sattuu. Mutta miksi näin on? 

Auttaa luomaan siteen äidin ja vauvan välille

Vuosien ajan tutkijat ovat selittäneet tätä naisten tapaa niin sydämen sykkeellä kuin sosiaalis-psykologisilla tekijöilläkin. Tuore, Nature Ecology and Evolution -julkaisussa esitelty tutkimus on kuitenkin tullut siihen tulokseen, että syy tähän tapaan voi sittenkin löytyä aivoista.

Tutkijat selittävät tapaa aivolohkojen toiminnalla; fyysinen kosketus vasemmalla puolella kehoa saa oikeanpuoleisen aivolohkon aktivoitumaan. Oikeanpuoleinen aivolohko vastaa kielen ja emotionaalisten signaalien hallinnasta auttaen äitiä luomaan ainutlaatuisen siteen lapseensa. Lapsen pitäminen juuri vasemmalla puolella auttaa äitiä myös tulkitsemaan paremman lasten fyysisiä ja psyykkisiä vihjeitä.

Ihmiset eivät suinkaan ole ainoita eläimiä tällä planeetalla, jotka toimivat juuri tällä tapaa. Myös monien muiden nisäkkäiden, kuten porojen ja valaiden, on tutkittu pitävän poikasensa mieluiten juuri vasemmalla puolella. Myös poikasten on todettu hakeutuvat automaattisesti aina emonsa vasemmalle puolelle.

Lähde: Kidspot

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.