Mikä on paras tapa nukuttaa itkevä vauva? Tätä taktiikkaa tutkijat suosittelevat

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01
Väsynyt vai nälkäinen? Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä.

Vauvan lohduton itku voi raastaa vanhempien hermoja ja häiritä yöunia. Ratkaisu ongelmaan voi löytyä oikeanlaisesta nukuttamistaktiikasta, japanilaistutkijoiden pieni koe vihjaa.

Current Biology -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus tarjoaa tieteellisesti vahvistetun tavan saada itkevä pienokainen nukahtamaan.

Kokeen perusteella vanhempien kannattaisi tyynnytellä parkuvaa vauvaansa kävelemällä tämä sylissään äkkinäisiä liikkeitä ja pysähdyksiä vältellen vähintään viisi minuuttia. Tässä ajassa itku yleensä loppuu, minkä jälkeen vanhemman tulisi istua kahdeksan minuuttia vauva sylissään ennen tämän hellävaraista siirtämistä kehtoon.

Kyseinen metodi toimi paremmin kuin muut testatut nukuttamistavat: vauvan laittaminen kehtoon, edestakaisin heijaaminen vaunuissa sekä vauva sylissä kävely tai istuminen yksinään.

Kävelyä ja istumista yhdistävä nukuttamistapa toimi vain, jos vauva itki. Rauhallisia vauvoja tekniikka ei vaivuttanut unten maille, mikä voi liittyä väsymystasoon. Jos vauva ei viiden minuutin kävelyn aikana lopeta itkuaan, suosittelee tutkimusta johtanut Kumi Kuroda jatkamaan toiset viisi minuuttia.

Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa brittilehti The Times sekä amerikkalainen uutiskanava CNN.

Mallia muilta nisäkkäiltä

Tutkijatiimi on aiemmin havainnut, että muiden nisäkkäiden pennut muuttuvat säyseämmiksi, kun vanhemmat nostavat jälkeläisensä iholleen. Vanhempiensa kantamana pentujen sydämen syke hidastuu ja hieman samanlainen ilmiö havaittiin nyt myös ihmisvauvoilla.

Ongelmaksi muodostuu sylistä laskeminen. Mittauslaitteet paljastivat vauvojen sykkeen nousevan heti, kun nämä joutuivat erilleen äitinsä kehosta. Kahdeksan minuutin odottelu tyynnyttelevän kävelyn jälkeen auttaa vaivuttamaan vauvan syvempään uneen.

On toki huomioitava, että vauvat ovat yksilöitä, joiden välillä voi olla suuriakin eroja nukkumisessa – japanilaistutkijoiden johtopäätökset perustuvat vain 21 vauvan ja heidän äitinsä otantaan. 

Nukuttamistapa vain hätätapauksiin?

Kävelyä ja istumista yhdistelevä taktiikka ei saa varauksetonta hyväksyntää CNN:n haastattelemalta lastenlääkäri Jennifer Shulta. Shu ei käyttäisi metodia jatkuvasti, jotta vauva oppisi nukahtamaan itse.

Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan vanhempien kannattaisi välttää nukuttamasta vauvaa syliin, jottei tämä tottuisi tapaan. Ihokosketukseen tottuneen vauvan nukahtaminen voi jatkossa vaikeutua, mikäli lapsi ei olekaan tutussa sylissä.

Katso alla olevalta videolta, miten vauvatahtinen pulloruokinta toimii käytännössä.

Vauvantahtinen pulloruokinta – näin tunnistat vauvan viestejä, jos syötät lasta pullosta 2:00
KATSO VIDEO: Näin tunnistat vauvan viestejä, jos syötät lasta pullosta.

Lue myös:

    Uusimmat