Tutkimus paljastaa: Tämä päivittäinen toiminta pitää aivot virkeänä – aivotoiminta kuin 10 vuotta nuoremmalla

Tutkimuksen mukaan salaisuus virkeämpiin aivoihin piilee sudokuissa ja ristikoissa.

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan yli 50-vuotiaiden kannattaisi ratkoa sudokuja ja ristisanatehtäviä. Tuloksista selvisi, että mitä enemmän 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat ratkoivat erilaisia haastetehtäviä, kuten ristikoita ja sudokuita, sitä terävämmät heidän aivonsa olivat, uutisoi Sky News.

Exeterin ja King's College Londonin yliopistojen tutkimukseen osallistui yli 19 000 henkilöä, jotka olivat iältään 50–96-vuotiaita. Heitä pyydettiin raportoimaan, kuinka paljon he ratkoivat muun muassa ristikoita. Lisäksi heidän tuli suorittaa aivotoimintaa mittaavia kognitiivisia tehtäviä.

Tutkijat havaitsivat, että mitä säännöllisemmin osallistujat ratkoivat erilaisia haasteita, sitä paremmin he suoriutuivat muistia, päättelykykyä ja tarkkaavaisuutta vaativista tehtävistä.

Tutkijat laskeskelivat tulosten perusteella, että ristikoita ratkovien henkilöiden aivotoiminta oli 10 vuotta nuorempaa biologiseen ikään verrattuna kielellisen päättelykyvyn suhteen. Lyhytkestoisen muistin suhteen aivotoiminta vastasi kahdeksan vuotta nuorempaa biologiseen ikään verrattuna.

Tutkijat ovat esitelleet monivuotisen tutkimuksen tuloksia jo vuonna 2018 Alzheimer-konferenssissa sanaristikoiden osalta, mutta nyt tulokset on saatu laajennettua myös sudokuihin, kertoo Science Daily.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Näin huolehdit aivoistasi 18:30
Näin huolehdit aivoistasi.

Lue myös:

    Uusimmat