Tutkimus: Onko tämä uusi yllättävä keino ihosyöpää vastaan?

Tanskalaistutkimuksen mukaan särkylääke päivässä saattaa auttaa pitämään ihosyövän loitolla, BBC News kertoo.

Tanskan Yliopistollisen sairaalan tutkijaryhmä ehdottaa, että ihmiset jotka käyttävät aspiriinia, tai muuta vastaavaa särkylääkettä säännöllisesti voivat vähentää riskiään sairastua ihosyöpään jopa 15 prosentilla.

Tanskalaisessa tutkimuksessa tutkittiin kaiken kaikkiaan jopa 200 000 ihmisen terveystietoja. Noin 18 000:n kaikista tutkimukseen osallistuneista ihmisistä oli diagnosoitu sairastavan ihosyöpää. Tutkijat selvittivät tutkimukseen osallistuneiden terveyshistoriasta, kuinka monelle heistä oli määrätty tulehduskipulääkkeitä kuten aspiriinia tai ibuprofeiinia viimeisten kahdeksan vuoden aikana.

Tutkijoille selvisi, että ne henkilöt jotka olivat kahdeksan vuoden aikana syöneet säännöllisesti särkylääkkeitä sairastivat pienemmällä todennäköisyydellä ihosyöpää. Mitä enemmän ja kauemmin henkilöt olivat lääkkeitä käyttäneet, sitä suurempi suojan ihosyöpää vastaan todettiin olevan.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Vaikka tutkijat uskovat tutkimustuloksista saattavan olla tulevaisuudessa apua ihosyövän hoidossa ja ehkäisyssä, tullaan uusien havaintojen vahvistamiseksi ja selittämiseksi tarvitsemaan vielä lisää tutkimuksia. Tutkijat epäilevät lisäksi, että särkylääkkeet saattavat vaikuttaa samalla tavalla ihosyövän lisäksi myös muihin syöpätyyppeihin.

Tutkijat korostavat kuitenkin, että paras tapa ehkäistä ihosyöpää on suojata iho huolellisesti auringolta, ja välttää ihon palamista. Tutkimustulokset ovatkin toisaalta ristiriidassa yleisten särkylääkkeiden käyttöön liittyvien ohjeiden ja varoitusten kanssa. Kipulääkkeiden liialliseen ja toistuvaan käyttöön liittyy nimittäin muita terveysriskejä, kuten vatsahaava ja ruoansulatuskanavan verenvuodon vaara. Särkylääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa myös päänsärkyä.

Lähteet:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat