Tutkimus: Nuoruuden ruokavalio yhteydessä atooppiseen ihottumaan – pikaruoalla seurauksensa

Nuorten ylipaino heikentää elämänlaatua - mistä apu? 7:33
Mitä vaikutuksia ylipainolla on nuorten elämänlaatuun ja miten paino-ongelmaan voisi puuttua? Katso haastattelu videolta.

Atooppinen ihottuma näyttäisi kehittyvän todennäköisemmin nuorille, jotka syövät paljon pikaruokaa ja juovat runsaasti energiajuomia. Havainnot julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä. Tutkimukseen osallistui yli 53 000 korealaisnuorta.

Atooppiseen ihottumaan edellisen vuoden aikana sairastuneet söivät muita enemmän pikaruokaa ja pitkälle prosessoituja eineksiä, tulokset osoittivat. He myös joivat todennäköisemmin energiajuomia kuin osallistujat, joiden atooppinen ihottuma oli alkanut jo vuosia aiemmin.

Tutkimuksen luonteen vuoksi on mahdollista, että ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat vaikuttivat tuloksiin ja sen vuoksi havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Tulokset kuitenkin viittaavat epäterveellisen ruokavalion ja atooppisen ihottuman yhteyksiin.

Atooppinen ihottuma on krooninen, kutiseva, tulehduksellinen ihotauti, jolle on tyypillistä ihon kuivuus ja hilseily, punoitus ja ihon rikkoutuminen. Sitä potee noin 20–30 prosenttia lapsista ja aikuisista.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat