Mies joi liki sata energiajuomaa kolmessa viikossa – karmeat seuraukset

shutterstock_590360399
Energiajuomien kuluttaminen litratolkulla ei ole suositeltavaa. Shutterstock

Epäonnisen miehen tapaus viittaa siihen, että energiajuomasta voi todella saada liiallisesti nautittuna muutakin kuin kofeiinikoukun.

Moni on joskus turvautunut pullolliseen energiajuomaa tiukan paikan tullen. Niiden runsas käyttö ei ole kuitenkaan yleisesti suositeltavaa esimerkiksi korkeiden kofeiini- ja sokeripitoisuuksien takia. 

Energiajuoma aiheutti vakavan sairauden?

British Medical Journalissa julkaistun potilasraportin mukaan lääkärit olivat todenneet 50-vuotiaan rakennustyömiehen saaneen c-hepatiitin energiajuomien juomisesta. Mies oli nauttinut kolmen viikon ajan peräti 4–5 energiajuomaa päivässä. Kolmessa viikossa tämä tarkoittaa liki sataa juomaa.

Mies kertoi pyrkineensä parantamaan juomilla jaksamistaan.
Kesken energiajuomakuurin mies alkoi kuitenkin voimaan pahoin. Hän kärsi ruokahaluttomuudesta ja vatsakivuista, jotka johtivat oksenteluun. Mies luuli saaneensa vain ikävän flunssan. Vasta kun hänen ihonsa alkoi kellertää, hälytyskellot alkoivat soimaan.

Mies hakeutui lääkäriin. Laboratoriotestit osoittivat, että hänen maksaentsyyminsä olivat kohonneet viitaten maksavaurioihin. Tulokset paljastivat lopulta miehen kärsivän vakavasta hepatiitista eli maksatulehduksesta.

Lääkärit päättelivät tulehduksen saaneen luultavasti alkunsa miehen nauttimista runsaista määristä energiajuomaa, joka sisältää reilusti B3-vitamiinia. Jo yksi pullollinen miehen juomaa energiajuomavalmistetta kattoi 200 prosenttia päivittäisestä B3-vitamiinin tarpeesta. Yliannostus oli siis suuri.

Kohtalokkaalla kolmen viikon aikavälillä rakennustyömies oli syönyt normaalisti, eikä hän ollut käyttänyt alkoholia, tupakkaa tai lääkkeitä. Energiajuoma vaikutti olevan siis ainoa muuttuva tekijä. Mies sai tulehdukseen hoitoa ja häntä käskettiin jatkossa kokonaan välttämään vastaavia tuotteita.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja