Tutkimus: Näin ruokavalio voi vaikuttaa muistiin

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO MYÖS: Millaisista muistisairauden oireista tulee mennä lääkäriin?

Etenkin paljon rasvaa ruokavaliostaan saavat saattavat kokea muistinsa heikentyvän selvästi muita todennäköisemmin.

Paljon energiaa ruokavaliostaan saavat kokevat muistinsa ja muiden ajatustoimintojensa heikentyvän selvästi muita todennäköisemmin. Erityisesti tämä koskee potilaita, joiden ruokavaliossa on paljon rasvaa.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli 77 000 terveydenhuollon ammattilaisen yli 20-vuotisia seurantatietoja. Ruokavaliosta kyseltiin useita kertoja seurannan aikana.

Tulosten perusteella paljon energiaa päivittäisestä ruokavaliostaan saavat kokivat muistinsa heikentyneen selvästi todennäköisemmin kuin muut osallistujat. Kun eniten energiaa saavia verrattiin vähiten syöviin, kokemukset muistiongelmista olivat lähes kolme kertaa yleisempiä.

Kokonaisenergiansaannin lisäksi myös runsas rasva ja hiilihydraattien suuri osuus ruokavaliossa liittyivät suurempaan muistiongelmien todennäköisyyteen.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu varsinaisia diagnosoituja muistisairauksia, joten on epäselvää, onko kokemus muistiongelmista myös merkki kehittymässä olevasta muistisairaudesta. Tulosten valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että runsasenerginen, paljon rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio saattaa ainakin osalla heikentää muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja. Ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, joten niitä kannattaa tulkita varoen.

Tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat