Vähentää stressiä ja lisää yleistä hyvinvointia: Tiskaamisesta jopa mindfulnessin kaltainen rentoutumiskeino?

Tiskaaminen alentaa tutkitusti stressiä, varsinkin jos teet sen tietoisesti.

Vievätkö työt, kotityöt ja perhe kaiken aikasi, eikä rentoutumiselle tunnu jäävän aikaa? Nyt ei kannata huolestua, sillä uuden tutkimuksen mukaan jopa tiskaaminen on erittäin tehokas rentoutumiskeino. 

Floridan yliopiston tutkimuksessa etsittiin keinoja, joilla nykyajan kiireiset ja stressaantuneet ihmiset voisivat hyötyä henkisesti kotiaskareista.

Tutkimuksessa selvisikin jotain mullistavaa. Arjen askareiden intensiivisellä ja tietoisella suorittamisella voi nimittäin olla merkittävä vaikutus stressinhallintaan. 

Mieli tyhjentyy ja murheet unotuvat

Tutkimuksessa selvisi, että arkiset askareet voivat lisätä henkistä hyvinvointia silloin, kun ne suorittaa tietoisen läsnäolon kautta.

Tämä tarkoittaa käytännössä askareisiin keskittymistä eri aistien kautta. Mieli tyhjentyy murheista, kun keskittyminen siirtyy haistelemaan tuoksuja ja tunnustelemaan astioiden muotoja.

Arkisten askareiden tietoista suorittamista voidaan verrata jopa mindfulnessin kaltaiseen stressinhallinnan apukeinoon. 

Erinomainen uutinen kaikille kiireisille ihmisille 

Tutkimuksessa muun muassa veden lämpötilaan ja astioiden pintoihin keskittyvien tiskaajien stressitaso laski lähes kolmanneksen. Tiskaajat kokivat lähes poikkeuksetta tiskauksen myös inspiroivana kokemuksena. Vertaisryhmän henkilöt, jotka tiskasivat tavalliseen tapaan, eivät kokeneet astioiden pesusta olleen lainkaan hyötyä.

Tämä tieto on erinomainen uutinen kaikille niille stressaantuneille ihmisille, jotka eivät tunne löytävänsä tarpeeksi aikaa rentoutumista varten. Tartu siis oitis tiskiharjan varteen, sillä vaikka et kokisikaan tiskaamista rentouttavana kokemuksena, tiskit tulevat ainakin pestyiksi. 

Lähde: Time

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja