Tutkimus: Lähes joka kymmenes suomalainen tekee töitä netin digitaalisten alustojen kautta

1:53
Ruokalähettiyritysten menestystä käsiteltiin MTV Uutisissa.

Tutkimuksen mukaan digitaalisten alustojen kautta tehtävä työ on ainoa tulonlähde lähes 30 000 työikäiselle suomalaiselle.

Hieman yli kahdeksan prosenttia Suomen työikäisestä väestöstä on tehnyt internetin digitaalisten alustojen kautta työtehtäviä vähintään kerran viikossa, käy ilmi Kalevi Sorsa -säätiön julkistamasta kyselytutkimuksesta.

Projektitutkija Maija Mattila kertoi, että useimmille alustatyöntekijöille alustatyö toi lisäansioita.

– Lähes kolme neljäsosaa saa alle puolet kuukausitulostaan alustavälitteisestä työstä, Mattila sanoi STT:lle.

Toisaalta alustatyö on tutkimuksen perusteella ainoa tulonlähde yli 28 000 työikäiselle suomalaiselle, noin kahdeksalle prosentille alustatyön tekijöistä.

Tutkimuksessa ei selvitetty kuinka suuria tienestejä ihmiset alustavälitteisen työn kautta hankkivat.

Työtä tehdään useiden eri alustojen kautta

Alustavälitteinen työ määriteltiin tutkimuksessa maksua vastaan tehtyihin tehtäviin, jotka ovat löytyneet internetsivujen tai sovellusten kautta.

Se voi olla esimerkiksi ruokalähetin työtä Foodoran tai Woltin palveluksessa, tai omasta kodista tehtävää asiantuntijatyötä esimerkiksi Clickworkerin, Freelancerin tai Upworkin kautta.

– Tyypillistä on, että ihmiset tekevät työtä useiden eri alustojen kautta, Mattila sanoi.

Tutkimukseen ei sisälly työtä, joka on hankittu netin työnhakusivustojen kautta. Myöskään asuntovuokraus esimerkiksi Airbnbn kautta tai nettikirpputorit eivät ole tutkimuksessa mukana.

Kysely tehtiin Ipsos Morin internetpaneelina joulukuussa ja siihen vastasi 2 000 työikäistä suomalaista. Vastaavia tutkimuksia on tehty myös Britanniassa, Ruotsissa, Hollannissa, Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä ja Italiassa.

Suomi asettui alustatalouden kehityksessä keskivaiheille. Tulokset eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia, sillä esimerkiksi Ruotsin kysely tehtiin jo alkuvuonna 2016, minkä jälkeen alustatyön tarjonta on kasvanut tuntuvasti.

EU-komissio on ennustanut, että alustatyön tarjonta kasvaa lähivuosina voimakkaasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja