Raha ei ole isoin syy työntekijän lähtemiselle – naisten ja miesten välillä yksi merkittävä ero

Yllättävä tutkimustulos: Palkka ei ole ykkössyy työntekijän lähtemiselle 1:17
Yllättävä kyselytulos: Palkka ei ole ykkössyy työntekijöiden lähtemiselle, vaan...

Osaajapula riivaa työmarkkinoita useilla aloilla Suomessa. Työntekijöiden irtisanoutumisen syitä selvittävä kyselytutkimus paljastaa yllättäviä tietoja irtisanoutumisten juurisyistä.

Palkkaus ei ole useimmiten ole keskeisin syy sille, että työntekijä jättää työpaikkansa. Asia selviää Lähtijät-podcastin toteuttaman kyselytutkimuksen tuloksista.

Irtisanoutumisia ja niiden syitä käsittelevän Lähtijät-podcastin perustaja ja konsulttiyritys Un/knownin toimitusjohtaja Liisa Holma kertoo, että selvällä marginaalilla suurin syy lähtemiselle on esihenkilön huonot johtamistaidot.

– Etenkin mitä kokeneempi työntekijä on, sitä enemmän johtamisen merkitys kasvaa, Holma sanoo Huomenta Suomessa.

Toiseksi ja kolmanneksi tärkeimmät syyt lähtemiselle ovat Holman mukaan palkkaus ja liian suuri työmäärä. Myös etenemismahdollisuuksien puute työpaikalla nousi merkittävimpien syiden joukkoon.

– Yleensä nuorilla työntekijöillä palkkaus ei ole hirveästi kehittynyt ja se on siksi isompi syy.

Holma muistuttaa, että jo palkkauksen nostaminen vastausvaihtoehdoksi kyselyyn vaikuttaa itsessään jonkin verran siihen, että moni vastaaja valitsee vaihtoehdon.

– Tuskinpa sellaista hetkeä on kenelläkään, että olisi valtavan tyytyväinen palkkaansa. Voi ajatella, että olisihan sitä kiva saada enemmän.

Lähtijät-podcastin kyselytutkimus toteutettiin yhteistyökumppanien kanssa touko–kesäkuussa 2023, ja se on jatkoa aiemmin keväällä toteutetulla tutkimukselle Kestävämpää työelämää: Miksi me lähdemme ja mitä se maksaa? Kyselyn lisäksi podcastin tekijät ovat haastatelleet 250 työpaikaltaan lähtenyttä asiantuntijaa vuonna 2022.

Naiset odottavat johtajalta eri asioita kuin miehet

Liisa Holman mukaan sekä Lähtijät-podcastin kyselytulokset että kansainvälinen tutkimustieto näyttävät, että naiset odottavat johtamiselta eri asioita kuin miehet. 

Naiset pitävät keskimäärin johtamista tärkeämpänä kuin miehet.

– Osaajapulan kontekstissa (työnantajan) kannattaa ehkä miettiä sitä, mikä sitouttaisi (työntekijää). Se voi olla nopeampi ratkaisu kuin odottaa maahanmuuton lisäämistä, mikä sekin on toki tärkeä, Holma sanoo.

Kuinka kalliiksi osaajan lähteminen tulee työnantajalle? Katso koko Lähtijät-podcastin Liisa Holman ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salmisen haastattelu alla!

Osaajapula laskee palkkaamisen kriteereitä 8:55

Lue myös:

    Uusimmat