Tutkimus: Kuntien työolot parantuneet

Vaikka tuore tutkimus kertookin kuntien työolojen parantuneen, ei työntekoa edelleenkään koeta mielekkäänä esimerkiksi terveydenhuollossa.

Kuntien työolot ovat tuoreen tutkimuksen mukaan viime aikoina kehittyneet parempaan suuntaan. Työkykytoiminta on lisääntynyt sekä monipuolistunut ja viime vuosina henkilöstöä rasittaneet ristiriidat laantumassa.

Havainnot ovat peräisin Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmän teettämästä vuoden 2002 Kunta-alan työolobarometrista. Siitä käy ilmi myös useita puutteita. Esimerkiksi terveydenhuollossa työntekoa ei usein koeta mielekkäänä.

Työelämän muutoksia on seurattu työolobarometrilla vuodesta 1993. Siitä alkaen muutosarviot ovat olleet vuoteen 2001 aina edellisvuotta myönteisempiä. Muutos epävarmempaan suuntaan näyttää nyt kuitenkin olevan syvempi ja epävarmuus työelämässä näyttää jatkuvan edelleen. Myös kireän työtahdin ja kiireen lisääntyminen kääntyi viime vuonna kasvuun, mikä lisää kunta-alalle tunnusomaista työn koettua henkistä kuormittavuutta.

Yli puolet vastanneista ilmoitti työtahdin ja kiireen lisääntyneen työssään. Eniten eli 13 prosenttia se voimistui terveydenhuollossa. Julkisella sektorilla 1990-luvulla yleisesti koettu työn henkisen rasittavuuden lisääntyminen oli vuonna 2002 hieman edellisiä vuosia hitaampaa. Viime vuosina lisääntynyt työturvallisuuden myönteinen kehityssuunta on jatkunut vuonna 2002 kunta-alalla, etenkin sosiaalialan työpaikoilla.

Ylityöt vähentyneet

Ylitöitä kunta-alalla teki vajaa puolet työntekijöistä. Määrä on vähentynyt selvästi vuonna edellisiin vuosiin verrattuna. Noin 18 prosenttia korvasi ne vapaa-aikana.Toisaalta yhdeksän prosenttia sanoi tekevänsä ylitöitä korvauksetta.

Ristiriidat ovat vähentyneet eniten sosiaalitoimessa ja osittain terveydenhuollossa. Sen sijaan opetustoimessa työntekijöiden väliset ristiriidat ovat lisääntymässä. Kokemukset omalla työpaikalla havaitusta syrjinnästä ja eriarvoisesta kohtelusta ovat edelleen yleisempiä kuin yksityisellä sektorilla. Se kohdistuu kaikilla toimialoilla usein tilapäisiin tai osa-aikaisiin työntekijöihin tai joko vanhoihin tai nuoriin. Tilapäisten tai osa-aikaisten syrjintää havaittiin joka neljännellä työpaikalla. Naisiin kohdistunutta syrjintää havaittiin vähiten (viisi prosenttia)kunnissa ja valtiolla. Joka kymmenennellä kunta-alan työpaikalla syrjintä kohdistui vanhoihin.
Taustaltaan ei-suomalaisten eriarvoinen kohtelu työpaikalla oli lisääntynyt selvästi miltei kaikilla toimialoilla, erityisen selvästi kunnissa edellisvuodesta.

Kunnan kaikilla toimialoilla on vähintään puolet henkilöstöstä osallistunut työnantajan kustantamaan koulutukseen. Yleisimmin koulutukseen oli osallistuttu terveydenhuollosta ja opetustoimesta. Työtehtävien suoritusvaatimusten kasvu on edelleen selvästi hiipumassa muualla paitsi terveydenhuollossa. Mahdollisuudet käyttää ammatillista osaamistaan työssä ovat lisääntyneet ainoastaan opetustoimessa ja ryhmässä "muut". Ristiriita suoritusvaatimusten ja ammattitaidon käyttömahdollisuuksien välillä on edelleen suuri kaikilla kunnan toimialoilla.

Tutkimus perustuu työministeriön Tilastokeskuksella teettämään työolobarometriin, johon on otettu Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmän toimesta lisäotos. Sitä varten on haastateltu puhelimitse 661 kunta-alalla työskentelevää palkansaajaa. Aineiston on kerännyt Tilastokeskus syys-lokakuussa 2002.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat