Tutkimus: Koirat ymmärtävät eron puhetyyleissä ja jopa kielissä

Lainaa koira kirjastosta lenkkikaveriksi! Hailuodossa se on mahdollista – tässä on suomenlapinkoira Muru! 3:28
KATSO MYÖS: Hailuodossa voi lainata kirjastosta Muru-koiran lenkkikaveriksi.

Koirat ymmärtävät puheesta paljon enemmän kuin on aikaisemmin uskottu.

Tuntuuko siltä, että koirallasi on valikoiva kuulo varsinkin silloin, kun yrität antaa sille käskyjä? Tutkijoiden mukaan koira saattaa kuitenkin kuunnella korvat höröllä ihmisten jutustelua, jota ei ole edes suunnattu koiralle, uutisoi The Guardian.

Unkarilaisessa Eötvös Lorándin yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa koirille laitettiin kuulokkeet, joista kuului otteita Pikku Prinssi -kirjasta. 

Tutkimuksessa selvisi, että koirat pystyvät erottamaan puheen ja "ei-puheen" toisistaan kuunnellessaan ihmisen ääntä. Koirat myös reagoivat eri tavoin kuunnellessaan niille tuttua tai tuntematonta kieltä.

Koirat erottivat oikean puheen muunnellun seasta

Tutkimustiimin löydökset tukevat aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan koirilla on joitakin ihmisten kaltaisia taitoja.

– Kykymme käsitellä puhetta ja kieliä eivät välttämättä ole ainutlaatuisia kaikilla tavoilla, joilla haluaisimme niiden olevan, tutkimuksen johtava tutkija tohtori Attila Andics kommentoi.

Tutkimukseen osallistui 18 eri ikäistä ja rotuista koiraa, jotka opetettiin makaamaan magneettikuvauksessa ilman rauhoittavia, mutta kuulokkeet korvillaan. Koirille soitettiin ihmisen lukemia katkelmia Pikku Prinssi -kirjasta sekä samoista nauhotteista tehtyjä pätkien sekotteita, jotka saivat puheen kuulostamaan luonnottomalta.

Tutkimus paljasti, että koirien aivoissa näkyi erilaista aktiivisuutta niiden kuullessa oikeaa puhetta tai "sotkettua puhetta". Tulokset olivat samankaltaisia myös testeissä, jossa koirille soitettiin puhetta niiden tuntemalla kielellä ja niille tuntemattomalla kielellä. Tässä tapauksessa kielivaihtoehtoina olivat unkari ja espanja.

Hieman yllättäen, mitä pidempi pää tutkimukseen osallistuneella koiralla oli, sitä paremmin se pystyi erottamaan oikean ja sotketun puheen.

Koira oppii ympärillään puhutun kielen puherytmin

Tutkimusta oli toteuttamassa myös Meksikosta Budapestiin muuttanut tutkija Laura V. Cuaya, joka osallistutti tutkimukseen koiransa Kun-kunin.

– Pohdin, huomaisiko Kun-kun, että ihmiset Budapestissä puhuivat eri kieltä, unkaria, Cuaya kertoi New York Postille.

Naisen mukaan tuoreessa tutkimuksessa pystyttiin ensimmäistä kertaa todistamaan, että jotkut muut kuin ihmisen aivot pystyvät erottamaan eron eri kielissä.

Koirat oppivat tunnistamaan elinympäristössään käytettävän kielen puherytmin.

– Tätä tukee myös se huomio, että vanhemmat koirat näyttivät huomaavan kielten välisen eron vahvemmin, tutkija Attila Andics kommentoi.

Tutkimus on hyvä osoitus siitä, että koirat poimivat informaatiota ihmisten puheesta, vaikkei puhetta suunnattaisikaan suoraan niille.Lue myös:

    Uusimmat