Mainos

Tutkimus: Infektiotaudit taustalla monissa syövissä

Infektiotaudit aiheuttavat merkittävän osan syöpätapauksista, kertoo tuore tutkimusraportti.

Tutkijoiden mukaan virukset, bakteerit ja loiset aiheuttavat vuosittain kaksi miljoonaa uutta syöpätapausta ja 1,5 miljoonaa syöpäkuolemaa. Vuonna 2008 määrä oli noin kuudesosa 12,7 miljoonasta uudesta syöpätapauksesta. Erityisesti hepatiitti B ja C, papilloomavirus ja vatsan limakalvoille tulehduksen aiheuttava helikobakteeri olivat taustalla lähes kahdessa miljoonassa vatsa-, maksa ja kohdunkaulansyöpätapauksessa.

Kansainvälinen syöpätutkimuskeskus IARC on laskenut, että infektiotartunnat liittyivät yli kolmeen prosenttiin uusista syöpätapauksista Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Sen sijaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa luku oli lähes 33 prosenttia.

- Terveydenhuollossa tulisi tehostaa tartuntojen ennaltaehkäisyä muun muassa rokotteiden, turvallisen piikittämisen ja hygienian avulla. Näillä voi olla tuntuva vaikutus tulevaisuuden syöpälukuihin, toteaa IARC raportissaan.

Kansainvälisen terveysjärjestön alaisen IARC:n tutkimuksesta kertoi tänään lääketieteen julkaisu The Lancet. Tutkimus perustuu 27 eri syöpätyyppiin 184 maassa.

IARC:n julkaisee arvovaltaisia katsauksia maailman syöpätilanteesta, tutkimustuloksia eri syöpien syistä ja syntymekanismeista sekä asiantuntija-arvioita.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.