Tutkimus: EUn laajeneminen toisi 20 000 maahanmuuttajaa vuodessa

Tuoreen selvityksen mukaan Viron ja Puolan EU-jäsenyys toisi Suomeen vuosittain 20-25 000 maahanmuuttajaa. Työvoiman vapaa liikkuvuus toteutuu kuitenkin asteittain vasta noin vuonna 2015, tutkija Heikki Aintila arvioi.

Aintila katsoo, että Viron ja Puolan jäsenyys Euroopan unionissa ei aiheuta nopeita muutoksia Suomen työmarkkinoilla. Vaikutukset ovat pääosin myönteisiä eikä maahanmuuttokaan välttämättä aiheuta Aintilan mukaan ongelmia. Ruotsissa on arvioitu, että uudet jäsenmaat kasvattavat maahanmuuttoa Ruotsiin noin 20 000-30 000 henkilöllä vuodessa. Luku on viiden vuoden keskiarvo.
-Oma arvioni on, että muuttopaine Suomeen on samaa luokkaa eli noin 20-25000 vuodessa, Aintila sanoi keskiviikkona.

Lähinnä muuttajia odotetaan Virosta, joskin Aintila arvioi suurimpien muuttopaineiden osin jo purkautuneen. Hän myös ennakoi hakijamaiden taloudellisen tilanteen kohenevan siihen mennessä, kun muuttaminen on mahdollista. Virosta tulevat siirtolaiset olisivat Aintilan mukaan useimmiten nuoria ja hyvin koulutettuja.
-Toisaalta työvoima voi liikkua myös toisinpäin. Suomalaiset voivat helposti siirtyä työskentelemään Virossa, etenkin kun väestömme on hyvin koulutettua, Aintila muistuttaa. Virosta on Aintilan mukaan muodostunut lähes kotimarkkina-alue suomalaisille. EU-jäsenyyden myötä kilpailu Baltian markkinoista kuitenkin kiristyy ja samalla myös suomalaisyritysten kilpailuasema.

Aintila pitää EU-laajentumisen uhkatekijänä sitä, että uusien jäsenmaiden kehittymättömät työmarkkinat voivat houkutella suomalaisia yrityksiä investoimaan matalan työvoimakustannusten maihin. Suomalaisia työmarkkinajärjestöjä Aintila patistaa tukemaan hakijamaita työmarkkinajärjestelmien kehittämisessä. Aintila suosittaa myös, että keskusjärjestöt valvovat jäsenyysneuvotteluissa EU-lainsäädännön toteutumista.
-Olisi myös selvitettävä, onko Suomen lainsäädännössä paikattava aukkoja sen varalta, että uusista jäsenmaista tulee Suomeen työnhakijoita, Aintila sanoo.

Aintila on Euroopan työmarkkinainstituutin (ETUI) vanhempi tutkija. Instituutissa työskentelee 11 tutkijaa, ja Aintila on heistä ainoa pohjoismaalainen. Tutkimus "EU:n itälaajentumisen vaikutukset Suomen työmarkkinoihin" julkistettiin tänään. Selvityksen ovat rahoittaneet SAK, Akava ja Euroopan komissio.

Lue myös:

    Uusimmat