Tutkimus: Erityisesti nuoret tuomitsevat piratismin

Harva suomalainen hyväksyy tekijänoikeusrikkomukset, paljastaa tekijänoikeusjärjestöjen tilaama ja Taloustutkimuksen tekemä tekijänoikeusbarometri.

Sallittua vai ei?

Kotikopiointi on sallittua. Lain mukaan laillisesta lähteestä hankittuja teoksia saa kopioida muutamia kappaleita omaan tai läheisten käyttöön, mutta ei julkiseen esittämiseen eikä myytäväksi. Kopioida saa esimerkiksi ostettuja tai kirjastosta lainattuja cd-levyjä.  

Myös tv:stä on luvallista tallentaa haluamiaan ohjelmia.  

Tietokonepeleistä saa pääsääntöisesti ottaa vain laillisen käytön vaatiman varmuuskopion.  

Internetissä saa jakaa itse tehtyjä teoksia, jos niiden oikeuksien hallinnoinnista ei ole sovittu jonkin muun tahon, kuten kustantajan tai levy-yhtiön, kanssa.  

Piraattituotteiden myynti ja maahantuonti, myös omaan käyttöön, on kiellettyä.  

Tiedostojen luvaton jakaminen ja lataaminen internetissä on laitonta.


Etenkin nuorten asenteet piratismia kohtaan ovat viime vuosina tiukentuneet.

Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä arvelee nuorten asenteisiin vaikuttaneen osaltaan nuorten oma aktiivisuus sisällöntuottajina.

– Silloin huomataan, ettei tunnu kivalta, jos niitä käytetään luvatta.

Tutkimuksen perusteella internetissä laittomasti julkaistun musiikin, pelien ja elokuvien lataamisen tuomitsee 85 prosenttia vastanneista.

Suurin syy internetin laittomien video-, musiikki- ja pelipalvelujen käyttöön oli vastaajien mukaan palvelujen ilmaisuus. Muiksi syiksi mainittiin palvelujen helppous ja laillisten tuotteiden kalliit hinnat.

Lue myös:

    Uusimmat