Tutkimus: Apu painonhallintaan löytyy myös muualta kuin ruoasta ja liikunnasta – pätee erityisesti miehiin

Tuoreen tutkimuksen mukaan lämmin ihmissuhde voi auttaa painonhallinnassa.

Vuosien varrella liikakiloja kertyy helposti, mutta tuoreiden tulosten perusteella puolison tai muun läheisen ihmisen sosiaalisella tuella tai sen puutteella voi olla vaikutusta lihomiseen. Lämmin ihmissuhde ja hyväksyvä, kannustava ilmapiiri voivat auttaa painonhallinnassa, brittitutkimus osoittaa. Tulosten perusteella tämä koskee etenkin miehiä.

Tutkimuksessa seurattiin kahden vuosikymmenen ajan 5 500 tervettä miestä ja naista. Heidän painonsa mitattiin viidesti seurannan aikana.

Lihominen oli vuosien varrella vähäisempää miehillä, jotka saivat paljon hyväksyntää ja positiivista, kannustavaa henkistä tukea. Vastaavasti kielteiset kommentit, negatiivinen ilmapiiri ja vähäinen henkinen tuki liittyivät painon kertymiseen.

Videolla keskustellaan painonhallinnasta. Artikkeli jatkuu videon alla.

7:42

Aiemmissa tutkimuksissa puolisoiden on havaittu usein myös lihovan ja laihduttavan samaa tahtia. Myös tupakoinnin lopettaminen ja elintaparemontit onnistuvat paremmin puolison tuella tai yhdessä.

Aihetta käsitellään myös Duodecimin Terveysuutisissa YouTubessa.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja