Tutkimus antaa luvan: Entisen kumppanin kanssa voi vallan hyvin harrastaa seksiä – ei tee hallaa erosta toipumiselle

Monikaan ei kannustaisi ystäväänsä palaamaan ex-kumppanin petiin, mutta tuore tutkimus antaa synninpäästön seksiä exän kanssa himoitseville.

VIDEO: Miten erosta ja sydänsuruista selviää?

Lähtökohtaisesti ex-kumppanin kanssa peuhaamista pidetään huonona ideana. Tuore tutkimus viittaa kuitenkin siihen, etteivät pienet petileikit exän kanssa haittaakaan matkaa kohti eroprosessista toipumista. Tulokset pätevät niihinkin, jotka haikailevat vielä ex-kumppanin perään.

Archives of Sexual Behavior -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa analysoitiin ihmisten itse raportoimia kokemuksia eron jälkeisistä tilanteista. Selvisi, että exän kanssa seksin harrastaminen ei estänyt suhteesta yli pääsemistä. 

– Tutkimus viittaa siihen, että yhteiskunnallinen kädenvääntö koskien seksiä exän kanssa, ei ehkä ole perusteltu, tutkimusta johtanut Stephanie Spielmann kertoi tiedotteessa.

Ei vaikuttanut toipumiseen

Tutkijat suorittivat kaksi erillistä selvitystä. Ensin tutkijat kyselivät asioita 113 osallistujalta, jotka olivat hiljattain päättäneet parisuhteen. Kahden kuukauden kuluttua tutkijat tiedustelivat heiltä, olivatko he yrittäneet ottaa fyysistä kontaktia entiseen kumppaniinsa, kuinka henkisesti sidoksissa he vielä exään olivat ja miltä heistä aina päivän päätteeksi tuntui. 

Tämän jälkeen tutkijat kyselivät myös yhteensä 372 osallistujalta heidän kokemuksiaan seksistä exän kanssa ja henkisistä siteistä kyseisiin exiin.

Tutkijat havaitsivat, että seksi ex-kumppanin kanssa ei vaikuttanut olevan erosta toipumisen tiellä päivittäisellä tasolla tai kahden kuukauden aikana. 

Eniten seksiä haluavat exän perään haikailevat

Tutkimuksessa havaittiin myös, että ex-kumppaninsa perään haikailevat hakeutuivat myös useammin hakemaan seksiä tämän kanssa. Tämä ei kuitenkaan aiheuttanut harmia, vaan sai ikävien tunteiden sijaan henkilön tuntemaan olonsa positiiviseksi.

– Se fakta, että seksiä exän kanssa haluavat eniten ne, joilla on vaikeuksia mennä eteenpäin, viittaa siihen, että kenties meidän pitäisi kriittisemmin arvioida ihmisten motivaatioita seksin hakemiseen exältä, Spielmann toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat