Tutkijoiden hurja väite: Voi on margariinia terveellisempää

Voin vaihtaminen margariiniin ei välttämättä tee hyvää terveydelle, varoittavat amerikkalaistutkijat.

Jo vuosikymmenien ajan ihmisiä on kehotettu vähentämään ruokavaliostaan tyydyttyneitä eläinrasvoja ja syömään sen sijaan monityydyttymättömiä kasvirasvoja, joita löytyy muun muassa margariinista. Nyt amerikkalaistutkijat kuitenkin ovat löytäneet todisteita voin terveellisyyden puolesta. Tutkijat saivat käsiinsä pitkään kateissa ollutta tutkimusmateriaalia vuosien 1966-1973 väliltä. Tutkimusmateriaali käsitti australialaisen seurantatutkimuksen, jonka amerikkalaistutkijat ottivat nyt uuteen analyysiin.

Tutkimukseen osallistui lähes 500 sydänkohtauksen saanutta tai rintakivuista kärsinyttä miestä, joista puolelle määrättiin ruokavalioon margariinin kaltaista safloriöljyä. Tutkijat havaitsivat, että tällaistä öljyä syöneillä miehillä oli kaksinkertainen riski kuolla mihin tahansa sairauteen verrattuna tavallisen voin syöjiin. Sydneyn tutkimus valittiin analyysiin, koska siinä tutkittiin monityydyttymättömien omega-6 -rasvahappojen vaikutusta ihmisiin. Omega-6 -rasvahappo on yleisin monityydyttymätön rasva länsimaisessa ruokavaliossa. Se tunnetaan myös nimellä linolihappo. Linolihappoa löytyy muun muassa maissi- ja auringonkukkaöljyistä sekä margariineista.

Tutkimustulokset herättäneet kritiikkiä

Amerikan kansallisen terveysjärjestön tutkijoiden mukaan tuoreilla löydöksillä voi olla suuria vaikutuksia ruokavaliosuosituksiin maailmanlaajuisesti. Useat tutkijat ovat kuitenkin myös tyrmänneet tutkimustulokset. Brittiasiantuntijoiden mukaan tutkimustuloksilla ei ole juurikaan merkitystä tämän päivän ruokavalioon.

– Käsityksemme eri rasvojen vaikutuksesta kehittyy kaiken aikaa uusien tutkimustulosten tullessa ilmi. Monissa suurissa ja perusteellisissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä vaihtoehdoilla on hyväksi sydänterveydelle. Tämä tutkimus korostaa kuitenkin tarvetta eri tyydyttymättömien rasvojen vaikutusten selvittämiseen, Britannian sydänliiton ravitsemusterapeutti Victoria Taylor toteaa.

Taylorin mukaan on tärkeää säästellä rasvojen syönnissä riippumatta siitä, mitä laatua ne ovat. Kasviöljyjen ja margariinien sanotaan laskevan muun muassa kolesterolia ja verenpainetta, mutta joidenkin tutkijoiden mielestä kyseiset tuotteet ovat kemiallisesti niin muunneltuja, ettei niitä voi kutsua terveellisiksi vaihtoehdoiksi.

"Margariinissa kenkälankin aineksia"

Voin ja margariinin terveysvaikutukset ovat karppausbuumin myötä aiheuttaneet keskustelua myös Suomessa. Vuonna 2011 Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi julkaisivat aiheeseen pureutuvan Parantavat rasvat -teoksen. Erityiskäsittelyyn kirjassa pääsivät margariinit ja kevyttuotteet, jotka saivat kaksikolta tylyn tuomion. Teoksessa selitetään muun muassa margariinin teollista valmistusprosessia.

– Kyseistä rasvamassaa käsitellään sen mukaisesti, mihin sitä halutaan käyttää. Siitä tehdään muun muassa kenkälankkia ja ihovoiteita – sekä terveysmargariineja ja kevytlevitteitä. Jos rasvan raaka-aine käy läpi uudelleennesteröinnin, käytetään natriummetylaattia, jolla pilkotaan tiettyjä rasvahappoja. Tämä kasvirasvojen kovettaminen tunnetaan myös hydrogenointina, jolloin margariinin säilyvyys pitenee eikä se homehdu. Tässä kovetusprosessissa margariineihin jää jäämiä nikkelistä ja alumiinista.

Somppien mukaan suomalaisten kannattaisi siirtyä puhtaan ja luonnonmukaisen voin käyttöön. Suomen Sydänliiton mukaan Suositusten mukaan rasvojen kokonaismäärästä tulisi olla kaksi kolmasosaa pehmeää ja enintään yksi kolmasosa kovaa rasvaa. Kokonaisuudessaan rasvaa tulisi olla 25-35 prosenttia päivittäisestä energiasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat