Tutkijat varoittavat synteettisestä pandemiasta, johon verrattuna korona ei ole mitään – koteihin kehotetaan varaamaan tarpeeksi maskeja ja suojavarusteita

Yhdysvalloissa tutkijat varoittavat viranomaisia niin sanotun synteettisen viruksen aiheuttamasta pandemiasta ja biologisen sodankäynnin riskeistä. 

MTV Uutiset julkaisee uudelleen vuoden 2021 luetuimpia uutisjuttujaan. Tämä artikkeli on alun perin julkaistu elokuussa.

Se voisi olla selvästi pahempi pandemia kuin nyt käsillä oleva koronaviruspandemia. 

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Yhdysvallat on täysin valmistautumaton koronapandemiaa vaarallisemman viruksen leviämiseen.

Synteettinen pandemia syntyisi, jos ihmisen laboratoriossa muokkaama tappava virus pääsisi leviämään väestöön vahingossa tai tarkoituksella. Tutkijoiden mukaan viranomaisten pitäisi viimeistään nyt varautua tähän todella riippumatta siitä, mikä on SARS-CoV2-viruksen alkuperä.

Selviääkö koronaviruksen alkuperä koskaan? Katso, mitä ajattelevat pandemiaa alusta alkaen seuranneet ulkomaantoimittajat:

Selviääkö koronaviruksen alkuperä koskaan? 3:27

Valmistautuminen aloitettava

Asiasta varoittavat Stanfordin yliopiston professori Stephen Luby ja tutkija Abraar Karan Statnews-nimisessä julkaisussa, joka on erikoistunut raportoimaan lääketieteestä ja bioteknologiasta.

He kirjoittavat, että koronavirus on saattanut hyvinkin siirtyä ihmiseen luonnollisesti, mutta aivan varmaa selvyyttä alkuperästä ei vieläkään ole.

Tutkijat pohtivat, miten vielä pahempaa pandemiaa voi ehkäistä tai siihen varautua. Yhdysvalloille he esittävät muun muassa, että globaali ongelma myönnetään ja maan pitäisi auttaa muitakin maita reagoimaan mahdolliseen uuteen virukseen nopeasti.

Kansainvälisesti on voimassa sopimus biologisten aseiden käytöstä vuodelta 1972. Sen on allekirjoittanut 182 maata, mutta silti sopimusta on rikottu ainakin Venäjällä, Irakissa ja Japanissa.

Kodeissa pitäisi olla maskit ja suojavarusteet valmiina ilmavälitteisen vaarallisen viruksen varalle. Tilanteeseen pitäisi tutkijoiden mielestä varautua samalla tavalla kuin tulipaloon varaudutaan palohälyttimin ja sammutusvälinein.

Reagoidakseen nopeasti terveysjärjestelmä tarvitsee lisää rahoitusta ja selvän suunnitelman yhteistyötä pahimman varalle.

Lue myös:

    Uusimmat