Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset yhä erimielisiä koronaviruksen alkuperästä – tuore raportti esittää kaksi uskottavinta teoriaa

Yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset eivät ole vieläkään yksimielisiä koronavirustaudin aiheuttavan SARS-CoV-2-viruksen alkuperästä.

Yhdysvaltalaisia tiedusteluvirastoja valvova Office of the Director of National Intelligence (ODNI) julkaisi hiljattain uuden raportin koronaviruksen mahdollisesta alkuperästä, kertoo BBC.

Raportin mukaan tiedusteluyhteisö on jakautunut sen suhteen, lähtikö virus leviämään luonnosta vai karkasiko se laboratoriosta. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun mukaan molemmat hypoteesit ovat uskottavia.

Kaikki 18 ODNI:in kuuluvaa virastoa ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että virusta ei kehitetty biologiseksi aseeksi.

Useat tiedusteluvirastot uskovat viruksen levinneen eläimistä ihmisiin, mutta raportin mukaan tätä teoriaa ei pidetä kovin varmana.

BBC:n mukaan yksi virastoista on "melko varma" siitä, että ensimmäinen koronatartunta ihmisellä tapahtui todennäköisesti laboratorioon liittyvässä tapauksessa Wuhanin virologian instituutissa.

Koronaviruksia lepakoissa on tutkittu siellä yli vuosikymmenen ajan, ja koronaviruksen koronapandemian tiedetään saaneen alkunsa Wuhanissa.

Biden tylytti Kiinaa joutilaisuudesta

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan todisteiden kerääminen koronaviruksen alkuperästä on pian "biologisesti mahdotonta" ja aika käy vähiin.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden haluaisi tutkimusten etenevän. BBC:n mukaan Biden kritisoi Kiinaa siitä, ettei valtio ole tehnyt yhteistyötä koronaviruksen alkuperän selvittämiseksi.

– Kriittistä tietoa tämän pandemian alkuperästä on Kiinan kansantasavallassa. Silti alusta asti Kiinan hallinto on estänyt kansainvälisten tutkijoiden ja terveysyhteisön pääsyn siihen, Biden sanoo.

– Maailma ansaitsee vastauksia, enkä lepää ennen kuin saamme ne.

WHO vieraili Wuhanissa aiemmin tänä vuonna ja totesi koronavirustaudin mitä luultavimmin levinneen torilla myydystä eläimestä. Osa tutkijoista on kuitenkin torjunut tämän teorian.



Lue myös:

    Uusimmat